ZBOG NJEGA JE IZBIO HAOS NA BANKARSKOM TRŽIŠTU: Jednom izjavom izazvao pad akcija, sada tvrdi - "To je mala panika"

Novosti online

16. 03. 2023. u 10:07

ŠEF Saudijske nacionalne banke, koja je najveći akcionar Kredi Suisa, Amar el Kudairi rekao je da su panika i pad akcija banke neopravdani.

ЗБОГ ЊЕГА ЈЕ ИЗБИО ХАОС НА БАНКАРСКОМ ТРЖИШТУ: Једном изјавом изазвао пад акција, сада тврди - То је мала паника

Foto: Printscreen/CNBC

- Ako pogledate kako je ceo bankarski sektor pao, nažalost, izgleda da je Kredi Suis bio samo izgovor za mnoge ljude. Mislim da tržišta traže priče za aktere kako bi potvrdili svoju zabrinutost - rekao je El Kudairi.

- To je panika, mala panika. Verujem da je potpuno neopravdano, bilo da je u pitanju Kredi Suis ili celo tržište - dodao je on.

El Kudairi je dao izjavu za Si-En-Bi-Si nekoliko sati nakon što je Kredi Suis najavio da će pozajmiti do 50 milijardi dolara od švajcarske centralne banke.

A upravo su izjave Saudijaca dovele do pada akcija banke jer su, kako prenose mediji, rekli da više neće finansijski pomagati Kredi Suis.

Ali predsednik Saudijske nacionalne banke rekao je za Si-En-Bi-Si da Kredi Suis nije ni tražio finansijsku pomoć.

- Nije bilo razgovora sa Kredi Suis o pružanju pomoći. Ne znam odakle dolazi reč pomoć, od oktobra nema razgovora - rekao je on.

On je ponovio da banka neće povećati svoj udeo iznad sadašnjih 9,9 odsto.

- Poruka se nije promenila, ista je od oktobra. Tada smo jasno artikulisali da nećemo ići iznad 9,9 odsto. I da smo hteli, previše je komplikacija sa stanovišta propisa i poštovanja. Jučerašnji poruka je bila ista - dodao je on.

On je takođe prokomentarisao nedavne posledice kolapsa Banke Silicijumske doline, za koje je rekao da se razlikuju od finansijske krize iz 2008. godine, rekavši da su koraci koje su preduzeli američki regulatori da zaštite štediše obuzdali dalje strahove.

- Imali smo neuspeh prošle nedelje, ali to nije ni blizu, nema veze sa onim što smo videli 2008. Ovo je samo jedan izolovani incident, regulatori su isključili svaku mogućnost prelivanja - rekao je on.

BONUS VIDEO: GRAD SVETLOSTI ZATRPAN SMEĆEM - U Parizu se naveliko vide posledice štarajkova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UKUS BOGATIH KVALITETNIJI: Da li svetski proizvođači imaju dvostruke aršine kada plasiraju robu u različite države