VESIĆ: Saradnja srpskih i mađarskih građevinskih firmi, uskoro poslovni forum u Beogradu

Novosti online

29. 03. 2023. u 10:04

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić susreo se u Budimpešti sa mađarskim preduzetnicima u organizaciji mađarske Trgovinske i privredne komore i Udruženja mađarskih građevinskih preduzeća i najavio da će ove godine u Beogradu biti organizovan zajednički poslovni forum srpskih i mađarskih kompanija.

ВЕСИЋ: Сарадња српских и мађарских грађевинских фирми, ускоро пословни форум у Београду

Foto: Ministarstvo

 - Dobra politička klima između Mađarske i Srbije svakako zaslužuje i bolju ekonomsku saradnju. Imamu dobre i važne projekte između dve države, ali neophodno je da više sarađuju i privatne kompanije - rekao je ministar Vesić koji se sastao sa predstavnicima mađarskih građevinskih firmi zajedno sa ministrom građevinarstva i saobraćaja Lazarom Janošem, u okviru dvodnevne posete Mađarskoj.

Vesić je zahvalio Janošu što mu je omogućio da razgovara sa privatnim mađarskim kompanijama iz oblasti infrastrukture, to jest niskogradnje i visokogradnje.

Ministar Vesić je rekao novinarima posle sastanka da neke od tih kompanija već rade u Srbiji, dok su druge zainteresovane za dolazak na naše tržište.

 - Tu je jedna kompanija koja već radi nadzor na projektu brze pruge Novi Sad - Subotica, imamo kompaniju koja zapošljava u Subotici 850 ljudi i druga je kompanija po veličini u Subotici. Pričali smo o problemima sa kojima se suočavaju i kakve potencijale vide za saradnju sa srpskim kompanijama. Dogovorili smo se da napravimo zajednički forum koji će biti u Beogradu, u kome će učestvovati srpske i mađarske kompanije koje rade u niskogradnji i visokogradnji, da se upoznaju i pokušaju da zajednički učestvuju na tenderima, kako u Srbiji, tako u Mađarskoj i nekim drugim zemljama - rekao je Vesić.

Istakao je da će to biti dobra prilika da se produbi srpsko-mađarska saradnja.

Vesić je preneo novinarima da je mađarskim firmama predstavio planirane izmene i dopune Zakon o planiranju i izgradnji, kojima će se dodatno ubrzati i pojednostaviti izdavanje građevinskih dozvola i druge procedure.

 - Pričali smo i o sertifikatima zelene gradnje, koji se uvode kod nas izmenama i dopunama zakona, zatim o BIM modelima po kojima će se svi projekti u Srbiji raditi za nekoliko godina i drugim temama. Oni vide Srbiju kao vrlo sigurno tržište i ekonomiju gde žele da dođu. Ne vide nikakve probleme, a na nama je samo da ih ohrabrimo - naveo je Vesić.

Takođe, izrazio je očekivanje da će dosta srpskih i mađarskih kompanija krenuti da rade zajedno.

Kada je reč o predstojećem zajedničkom poslovnom forumu u Beogradu, Vesić je rekao da će taj skup biti organizovan zajedno sa Privrednom komorom Srbije, kao i da bi forum mogao da bude održan već za nekoliko meseci.

 - U Srbiji ćemo već naredne nedelje imati sastanke potkomisije za železničke projekte, kao i sastanke potkomisije za drumske projekte. Želimo da ubrzamo te stvari i krenućemo sa organizacijom tog skupa - rekao je Vesić.

Dejvid Tibor iz mađarske kompanije Masterplast rekao je novinarima posle sastanka da Srbija ima veoma ambiciozan plan za unapređenje energetske efikasnosti objekata i da tu vidi šansu i za dodatni posao za svoju kompaniju.

Kazao je da je Masterplast već 20 godina proizvođač u Subotici i da će unapređenje izolacije objekata i planirani zeleni projekti u Srbiji dodatno unaprediti srpsko tržište u toj oblasti.

 - Srbija je veoma dobro poslovno okruženje za mađarske kompanije, dobru radnu snagu i dobre uslove za mađarske i druge strane investitore - rekao je Tibor.

On je kazao da će buduća brza pruga između Beograda i Budimpešte dodatno približiti dve zemlje i učiniti poslovanje lakšim.

Srbija je definitivno dobro mesto za mađarske investicije, naglasio je Tibor i dodao da u Srbiji traže nove poslovne partnere u oblasti izolacije objekata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UKUS BOGATIH KVALITETNIJI: Da li svetski proizvođači imaju dvostruke aršine kada plasiraju robu u različite države