PLAN ZA ENERGETSKU TRANZICIJU SRBIJE: Ciljevi u oblasti OIE

E.B.T.

24. 03. 2023. u 15:42

INTEGRISANI nacionalni energetski i klimatski plan biti ključni dokument kojim će Srbija odrediti dinamiku i korake u procesu energetske tranzicije. Plan će uskladiti ciljeve u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), povećanja energetske efikasnosti i smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte.

ПЛАН ЗА ЕНЕРГЕТСКУ ТРАНЗИЦИЈУ СРБИЈЕ: Циљеви у области ОИЕ

Foto J. J. Baljak

Ovo je juče izjavila ministarka energetike Dubravka Đedović, tokom razgovora sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Arturom Lorkovskim.

- Očekuje se da uskoro budu usvojene i Izmene i dopune Zakona o korišćenju OEI koje će stvoriti uslove za sprovođenje aukcija za dodelu za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora – rekla je ministarka. - To će omogućiti da povećavamo kapacitete iz OIE a da istovremeno imamo i obezbeđen siguran i pouzdan rad elektroenergetskog sistema, što je ključno za održivost energetske tranzicije

Na sastanku je razgovarano i o planiranim aktivnostima u vezi sa prenošenjem evropskih direktiva EU u domaće zakonodavstvo, daljim koracima u reformisanju energetskih preduzeća i primeni propisa u vezi sa funkcionisanjem tržišta prirodnog gasa i električne energije.

Lorkovski je rekao da Srbija napreduje na putu ka ekonomiji sa nultom emisijom ugljen-dioksida i izrazio zadovoljstvo da su izrađene izmene i dopune Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije koje otvaraju put za prve aukcije i podstiču korišćenje obnovljivih izvora energije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna