ŠTA ĆE BITI SA CENAMA GORIVA DO KRAJA GODINE U SRBIJI: Kako će reagovati tržište nafte nakon šoka zbog bankarske krize

E.B.T.

18. 03. 2023. u 10:00

DIZEL je od juče jeftiniji za četiri, a benzin za tri dinara. Pumpadžije litar evro-dizela u narednih sedam dana mogu da prodaju najviše za 190 dinara, a BMB 95 za 174. Ove cene, u skladu sa vladinom uredbom, važe do narednog petka u 15.00 časova. Dobra vest je i da će tržište naftnih derivata biti stabilno do kraja godine, što znači da u Srbiji neće biti značajnijeg poskupljenja goriva.

ШТА ЋЕ БИТИ СА ЦЕНАМА ГОРИВА ДО КРАЈА ГОДИНЕ У СРБИЈИ: Како ће реаговати тржиште нафте након шока због банкарске кризе

Arhiva

Analitičari procenjuju da se neće obistiniti očekivanja finansijskih grupacija izneta početkom februara, da će crno zlato na berzama dostići cenu od 100 dolara po barelu u 2023. već će se držati u rasponu od 80 do 85 dolara.

Cene nafte pale su u sredu na najniže nivoe u poslednjih 15 meseci, zbog straha od kolapsa bankarskog sektora. Fjučersima za "brent" trgovalo se ispod 72 dolara za barel. Juče je njihova vrednost ojačala nakon što su mere podrške smirile bankarsku krizu i posle vesti da su Rusija i Saudijska Arabija razgovarale o stabilizaciji tržišta. "Brent" je sa 83 dolara u ponedeljak, pao na 72,89 dolara po barelu u petak. Američka nafta WTI u istom periodu zabeležila je silaznu putanju od 74,80 na 66,70 dolara.

Grupa zemalja "OPEK plus" koja uključuje Rusiju smatra da je ovonedeljni pad cena nafte na najniži nivo u poslednjih godinu dana izazvan finansijskim strahovima, a ne bilo kakvom neravnotežom između potražnje i ponude, i očekuje da će se tržište stabilizovati. Podsetimo, prošlog petka je došlo do kraha banke Silicijumske doline, postom Signičur, a vest o problemima s likvidnošću Kredi svis banke, jednog od najvećih svetskih zajmodavaca, samo je je dolila ulje na vatru. Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize PKS, Bojan Stanić, objašnjava da je najveću nervozu napravila upravo ova švajcarka banka.

- Banke u Americi su regionalne i nisu glavni uzrok pada cena nafte - objašnjava Stanić. - Situacija se sada stabilizovala, to je bio kratkoročan udar na cene nafte, koje će se vratiti na nivo pre ovog mini šoka, kako se budemo približavali kraju godine.

On je podsetio i da je došlo do velikog poskupljenja crnog zlata lane u ovo vreme. Pre pada cena ove sedmice izazvanog zbog straha od bankarske krize, došlo je, kako dodaje, do pojeftinjenja na oko 80 dolara po barelu. Prema njegovim rečima, glavni razlog za to je što je ruska nafta ostala na tržištu, a nije izbačena, što je bio cilj zapadnih zemalja. Govoreći o prognozama određenih svetskih finansijskih grupacija da će nafta do kraja godine stići do 100 dolara po barelu, Stanić ističe da se to neće desiti.

- Nafta će se kretati od 80 do 85 dolara u ovoj godini, ukoliko ne dođe do neke nepredviđene krize - navodi naš sagovornik. - Tržište naftnih derivata će biti stabilno, što znači da ni u Srbiji neće biti većih oscilacija u ceni goriva.

CRNO ZLATO ĆE SE OPORAVITI

UPRKOS drastičnom padu cena nafte, faktori koji su na to uticali nemaju mnogo veze sa energetskim sektorom i tržište će se verovatno oporaviti. Ovako aktuelnu situaciju ocenjuje generalni direktor u globalnoj investiconoj banci, RBC Capital Markets, Majkl Tren. On očekuje poskupljenje nafte u drugoj polovini ove godine usled ponovnog otvaranja kineske ekonomije i povećanja potražnje iz Indije. Prema njegovoj proceni, cena crnog zlata će rasti kada se panika smiri na tržištima u narednih nekoliko dana ili nedalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ - RUD: Šta se ovo dešava... Kakva borba za finale mastersa u Monte Karlu!