CENE LETOVANJA VIŠE I DO 30 ODSTO: Tunis jeftin, a svi će za Grčku

J. SUBIN

14. 03. 2023. u 07:00

LETOVANjE će biti ove godine skuplje, ali interesovanje ni malo ne opada. Hit destinacija trenutno je Tunis i sve je više rezervacija za ovu afričku zemlju.

ЦЕНЕ ЛЕТОВАЊА ВИШЕ И ДО 30 ОДСТО: Тунис јефтин, а сви ће за Грчку

Foto: Nenad Živanović/Profimedia

Nekoliko sezona bila je potpuno zaboravljena, ali se sada vratila na velika vrata, pa je jedan od glavnih razloga za odlazak upravo cena. Tako, za nekih 1.500 evra, u ovoj zemlji, može da letuje četvoročlana porodica, deset dana u hotelu, sa uslugom polupansiona i avio prevozom. Kada je reč o starim destinacijama, Grčka je i dalje neprikosnovena za domaće turiste.

- Poskupljenja su od 10 do 30 odsto u odnosu na prošlu godinu - kazao nam je Mirko Milanović, iz turističke agencije. - U zavisnosti od destinacije, povećana je cena transporta ili smeštaja. Interesovanje je dobro. Ponovo se traži Tunis. Rezerviše se dosta Egipat. Grčka je već standardno na prvom mestu. Dosta se traži i Sicilija, a Turska je u nekom momentu malo stala zbog zemljotresa, ali se ponovo pokrenula. Ima dosta dobrih "frst minit" ponuda za Tursku.

Rekordne turističke 2019. godine u agencijama se rado sećaju, a kako nam je rekao Milanović, sada su na nekih 70 odsto, u odnosu na taj period.

- Ljudi čekaju lepo vreme i onda počinju da planiraju letovanje i odmor - smatra Milanović. - cela zima je bila nekako čudna, rat u Ukrajini, porast svih cena, sve to nekako utiče na putovanja.

Da je Tunis opet izbio na dobro mesto po izboru destinacije za odmor, potvrdio nam je i Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije. Kako kaže, on je ciklična destinacija. Nije veliki izbor kada govorimo o turističkim mestima, maltene ima dva velika centra.

- Ima generacije koje nikada tamo nisu bile, onda obiđu Tunis za dve do tri sezone i to stane - govori Seničić. - Sada je bio problem terorizam i korona, pa ga nije bilo dugo. Ove godine su cene takve da su konkurentni. Imaju izuzetne hotele. Nivo viši nego u Egiptu. To je francuska škola ugostiteljstva, kada je reč o servisu i usluzi, koja je daleko kvalitetnija od ostatka Afrike. Ima dosta planiranih čarter letova za Tunis.

I Seničić ističe da su aranžmani malo poskupel i da naši turisti standardno idu Grčka, Turska, Crna Gora, Španija, Italija...

PRVI MAJ I USKRS

VELIKO interesovanje vlada za predstojeće praznike. Kako su nam ispričali, aktuelna su putovanja po Evropi za Uskrs i 1. maj. Ni ona nisu nešto jeftina, naročito što su mnogo poskupele cene smeštaja i avio prevoza. Ništa jeftnije nije ni gorivo, ali ni putarine, pa trodnevni i četvorodnevni aranžmani po gradovima Evrope, mogu da koštaju po osobi kao i letovanje.

Avionski aranžmani su od 400 evra pa na gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

8, 11 ili 12 dana avionom na AFRIČKOM MEDITERANU već od 380 €. Otkrijte!