CENE NEKRETNINA MOGU JOŠ DA RASTU: Za to postoji jedan razlog

E.B.T.

19. 02. 2023. u 14:36

VELIKI broj investitora odlaže početak novih projekata zbog nepredvidivosti cena nekretnina na domaćem tržištu, a to može doprineti daljem blagom porastu cena u narednih godinu dana.

ЦЕНЕ НЕКРЕТНИНА МОГУ ЈОШ ДА РАСТУ: За то постоји један разлог

Foto N. Skenderija

Ovo kaže direktor jedne beogradske agencije za nekretnine, Uroš Jovanović, ističući da je u prethodne dve godine na tom tržištu zabeležen toliki rast da su u nekim prestoničkim opštinama stanovi poskupeli i za 100 odsto.

- U junu 2020. godine došlo je do prvog talasa povećanja cena, što je bila posledica ogromne tražnje – ukazuje Jovanović. - Drugi talas poskupljenja bismo mogli vezati za početak 2022. godine koji je uzrokovan ratom u Ukrajini i dolaskom ruskih državljana.

On je naveo da je broj izdatih građevinskih dozvola, prema poslednjem preseku, u decembru za 20 odsto manji nego ranije zbog velike nepredvidivosti na tržištu.

- Investitori su pauzirali sa gradnjom zato što nisu spremni da na adekvatan način formiraju cenu – objašnjava Jovanović. - Dugoročno, u narednih godinu dana, imaćemo smanjenje ponude u novogradnji, dok još uvek nema indikacija da opada tražnja, koja je prilično zdrava.

Procentualni skok cena je, kako kaže, teško generalizovati zato što on nije isti na svim gradskim opštinama.

- Tražnja se sa centralnih gradskih opština polako preliva na periferna naselja Braće Jerković, Mirijevo, Karaburma, što je prouzrokovalo povećanje cena u tim naseljima, te su one u odnosu na period od pre dve godine u nekim slučajevima skočile i za 100 odsto – navodi Jovanović. - Cena u Mirijevu je pre dve godine iznosila oko 1.000 evra po kvadratu, dok sada ide do 2.000 evra, što nije standard. ali pojedini luksuzni stanovi uspevaju da se prodaju i po toj ceni.

Prema njegovim rečima, u poslednjih šest meseci imamo povećanje broja keš kupaca u odnosu na kreditne kupce, što je sasvim normalno zbog trenutne situacije na finansijskom tržištu gde je zabeležen porast kamatnih stopa i bankarskih marži.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRERDAT SA REMNOTA DRUGI DIZEL MOTORNI VOZ: Nastavak uspešne saradnje između Srbijavoza i Želvoza