ENERGENTI NAJVĆI IZAZOV: Anketa Privredne komore Srbije

B. Ca.

17. 02. 2023. u 16:14

PRIVREDNICI u Srbiji u prvom kvartalu 2023. godine očekuju stabilne poslovne performanse u pogledu rasta prometa, izvoza, investicija i zaposlenosti.

ЕНЕРГЕНТИ НАЈВЋИ ИЗАЗОВ: Анкета Привредне коморе Србије

Foto Arhiva

Najveći izazovi i dalje ostaju snabdevanje energentima, poremećaji na tržištu sirovina i repromaterijala, kao i visoka inflacija, pooštravanje monetarnih uslova, geopolitički rizici, mogući prekidi globalnih lanaca snabdevanja. Sve ovo je pokazala najnovija anketa Privredne komore Srbije "Poslovna aktivnost privrednih subjekata u Srbiji".

Analiza je rađena na uzorku od skoro 1.700 kompanija, ovo istraživanje PKS pokazuje da većina ispitanika na početku 2023. godine očekuje nastavak održivih uslova za poslovanje - 63 odsto rast ili isti nivo prometa, a  37 procenata prognozira smanjenje. Predstavnici komunalnih delatnosti, saobraćaja i energetike ističu se po optimizmu, a najveće izazove očekuju anketirani iz drvne industrije i turizma.

- Ono što zabrinjava jeste rast troškova inputa kod 71 odsto kompanija u četvrtom kvartalu u odnosu na treći 2022. godine - kažu u PKS. - Cene gotovih proizvoda i usluga povećalo je 38 odsto anketiranih dok 58 procenata ispitanika cene nije menjalo. Kako ističu privrednici, niže cene resursa ključni su faktor efikasnijeg poslovanja i iskorišćenosti kapaciteta.

Kako u Analizi stoji, privrednici pokazuju umereni optimizam za prvi kvartal 2023. godine u pogledu kretanja izvoza tako da četvrtina ispitanika očekuje rast, 52 odsto isti nivo, a 23 odsto smanjenje izvoznih aktivnosti. Stabilnu situaciju očekuju i uvoznici.

- Kada je reč o investicijama od 57 odsto anketiranih kompanija koje planiraju investicije u 2023. godini, čak 88 odsto procenjuje da će imati povećan ili isti obim ulaganja i to najviše u uvoznu i domaću opremu, građevinske objekte i zemljište - objašnjavaju u Privrednoj komori Srbije. - Podsticaje državnih institucija i lokalnih samouprava koristilo je 16 odsto anketiranih privrednih subjekata, a čak 80 odsto anketiranih izjavilo je da raspolaže sa dovoljno sredstava za optimalno finansiranje poslovanja.

Kako krajem prošle tako i početkom 2023. godine, 93 procenta ispitanika ne očekuje smanjenje broja zaposlenih. Kompanije koje su učestvovale u januarskoj anketi PKS zapošljavaju preko 265.000 radnika, u 2021. ostvarile su 26 milijardi evra poslovnog prihoda, a prema podacima Uprave carina u četvrtom kvartalu 2022. godine su dostigle robni izvoz vredan 9,3 milijarde evra, 28 odsto više u odnosu na isti period 2021. godine. Oko 17 odsto kompanija iz uzorka imaju strani osnivački kapital.

- Privreda Srbije, kao vodeća na prostoru Zapadnog Balkana, ostvarila je rast privredne aktivnosti u četvrtom kvartalu od oko 0,4 procenta što je nakon jedan odsto u trećem kvartalu pokazatelj osetnog usporavanja privredne aktivnosti u drugom delu godine - navodi se u anketi. - To će značiti da će ukupan rast BDP u 2022. godini sasvim izvesno biti u ciljanom intervalu Narodne banke Srbije između dva i tri odsto, odnosno oko 2,3 procenta. Međunarodne finansijske institucije, kao što su Svetska banka i MMF, su tokom 2022. godine korigovale naniže prvobitne projekcije rasta BDP Srbije pa tako, u 2023. godini, očekuju rast 2,3 odsto i 2,7 odsto respektivno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREDAT SA REMONTA DRUGI DIZEL MOTORNI VOZ: Nastavak uspešne saradnje između Srbijavoza i Želvoza