VUČIĆ: Još veća ulaganja u Toplicu i podrška zapošljavanju u tom delu Srbije

Tanjug

09. 02. 2023. u 13:23

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, na otvaranju rekonsturisanog hotela "Planinka" u koji je uloženo 15 miliona evra, da će država još više ulagati u Toplicu i podsticati zapošavanje u tom delu Srbije.

ВУЧИЋ: Још већа улагања у Топлицу и подршка запошљавању у том делу Србије

Foto: Novosti

Vučić rekao je da je Toplica sveta srpska zemlja i podsetio da je patrijarh Irinej zahtevao da se ceo taj kraj nazove po izvornom srpskom imenu Bela crkva.

 - Nedaleko odavde je i prva prestonica Stefana Nemanja i prve zadužbine - podsetio je Vučić.

Kazao je da je Nemanja odabrao taj kraj i zbog strateško položaja i bogatstva rudnih nalazišta, olova od kojeg se prave kuršumi. Vučić je rekao da taj kraj raspolaže sa neiscrpnim izvorima lekovite i banjske vode koja se rekto gde može pronaći i što je osnov za razvoj banjskog turizma.

 - Kuršumlijska banja je imala slavnu prošlost i imaće sada i slavnu budućnost - rekao je Vučić i dodao da pet gupa mineralnih vode koje taj kraj ima su među najcenjenijim u Evropi.

Kazao je da je Kuršumlijska banja dobila danas i prelepe smeštajne kapacitete. Pre šest godina ovo je više ličilo na uništene objekte u NATO agresiji, a nije, već smo mi to uništili nemarom, neradom i nebrigom za ono što je bilo društveno i državno, naveo je predsednik. Vučić je naglasio da je ponosan na ono što je urađeno i u Kuršumlijskoj, Lukovskoj i Prolom banji. To su velike promene za čitavu Toplicu, istakao je Vučić.

 - Kada dođe autoput, a ministar Vesić je potvrdio da će izdvojiti novac - pet ili šest miliona evra, kako bi se od autoputa obezbedio novi put od osam kilometara do Kuršumlijske banje. Time će ljudi moći brzo da dođu iz Beograda i svih drugih mesta u Srbiji. To su velike promene za našu Toplicu. Nastavićemo da pomažemo - rekao je Vučić. Kako je rekao, uloženo je ukupno četiri miliona evra u Kuršumlijsku i Lukovsku banju. Najavio je da će biti nastavljeno ulaganje izgradnjom puteva i zapošljavanje.

 - Naša vojna industrija će nastaviti ubrzano zapošljavanje ovde u fabrici Jugoimport SDPR koju smo u blizini Kuršumliji pre nekoliko godina napravili. Razmišljamo šta da uradimo sa 'Sedmim julom', da vidimo možemo li neku fabriku trikotaže ili konfekcije, posebno za žene koje ne mogu lako da nađu posao, starije od 40 i 50 godina, da tu rade - rekao je Vučić.

Mnogo stanovnika smo u Toplici izgubili, a tu živi narod koji je najviše brinuo za Srbiju, dodao je on.

 - Nema kraja koji je u zemlji proporcionalno broju stanovnika, više vojnika i junaka od Toplice, u svakom ratu i u poslednjim otadžbinskim sukobima. Nema tog kraja koji je manje od države tražio, a više državi davao. Zato je naša obaveza da pomognemo čitavom topličkom kraju i Prokuplju, Žitorađu i Blacu i Kuršumliji pomognemo mnogo više - poručio je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (176)

ČKALJIN INTERVJU PRED SMRT Ja gladujem? Ma gde to ima? Mučimo se... Kao i svaki penzioner