KEŠOM PLAĆENO 90 ODSTO NEKRETNINA: Naše tržište jedino u Evropi u plusu

B. Ca.

08. 02. 2023. u 16:30

STRUČNjACI smatraju da je kupovina stanova na keš u Srbiji, za razliku od evropskih zemalja gde se pzari preko kredita, razlog što skok kamata nije usporio naše tržište.

КЕШОМ ПЛАЋЕНО 90 ОДСТО НЕКРЕТНИНА: Наше тржиште једино у Европи у плусу

Najviše vojnih stanova nalazi se u Sarajevu, Foto S. Mišljenović

NI desetina nepokretnosi, kupljene do kraja prošle godine nije plaćena na kredit. Kupci u Srbiji pazare gotovo iključivo u kešu. Na osnovu prikupljenih podataka iz kupoprodajnih ugovora, u četvrtom kvartalu 2022. godine, Republičkog geodetskog zavoda, devet procenata nepokretnosti je plaćeno iz kreditnih sredstava, što je za četiri odsto manje u poređenju sa četvrtim kvartalom 2021. godine.

- Iz kredita se najčešće plaćaju stanovi - kažu u RGZ. - U četvrtom kvartalu 2022. godine 21 odsto stanova u Republici Srbiji je plaćeno kreditnim sredstvima, što je za deveto odsto manje u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Po većim gradovima u Srbiji, stanovi su se najviše iz kreditnih sredstava plaćali u Beogradu 25 odsto, zatim u Nišu - 24 procenata, Kragujevcu 22 odsto i Novom Sadu 18 odsto.

Prema rečima Nebojše Nešovanovića iz Društva procenitelja Srbije, upravo je kupovina iz gotovine, a ne preko kredita razlog što bi do kraja ove godine samo srpsko tržište nepokretnosti moglo da bude u plusu.

- Dok se u veropskim zemljama usporava tražnja za stanovima i nekretninama uopšte, pre svega pod uticajem podizanja referentnih kamatnih stopa da bi se suzbila inflacija, kod nas visina euribora nema veliki uticaj na kupovinu nekretnina - objašnjava Nešovanović. - Ono što je najviše uticalo na skok cena stanova u Beogradu je pre svega velika potražnja stranih državljana za iznajmljivanjem stanova. Mnogi koji su uštedeli novac odlučili su da ga inevstiraju u kupovinu nekretnina, pa je tražnja za stanovima premašila ponudu.

Nešovanović smatra da bi u slučaju dolaska novog talasa ruskih državljana moglo da utiče na novo poskupljenje kvadrata u prestonici. Smirivanje tržišta se svakako još ne očekuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)