ČITAVA GARSONJERA ZA PRESTONIČKI KVADRAT: Najjeftiniji "krov nad glavom" lane i u Boru, Zaječaru i Kikindi

B.Caranović

07. 02. 2023. u 13:33

PROSEK cena na tržištu stanova u Srbiji podiže prestonica, gde kvadrat prelazi i 10.000 evra, a srednja cena na kraju prošle godine novogradnje u Beogradu bila je 2.565 evra. U isto vreme, međutim, za samo jedan prosečan beogradski kvadrat u novogradnji, može da se kupi garsonjera od dvadesetak kvadrata u Somboru ili Prokuplju.

ЧИТАВА ГАРСОЊЕРА ЗА  ПРЕСТОНИЧКИ КВАДРАТ: Најјефтинији кров над главом лане и у Бору, Зајечару и Кикинди

foto D.Z.

Na listi gradova gde mogu da se pazare najjeftini stanovi u našoj zemlji su osim Prokuplja, Sombora, još i Kikinda, Zaječar i Bor. U starogradnji, na ovim loakcijama može da se nađe i stan po ceni od stotinak evra po kvadratu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečno kvadrat starogradnje u Somboru košta 623 evra, novogradnje 837, dok se amplituda cena kreća od minimalnih 100  u starogradnji do najviših 1.300 evra u novogradnji. U Kikindi je tokom prethodne godine cena stanova koji su imali vlasnike išla od 183 do 975 evra, a prosečno je kvadrat iznosio 592 evra. Podatak za novogradnju nema, što verovatno znači da lene nije bilo zidanja.

- U Zaječaru je lane kvadrat starogradnje u proseku iznosio 517, a novogradnje 532 evra - kažu iz RGZ za "Novosti". - U Boru su se cene kretale od najnižih 115 u starogradnji do 905 evra, dok je procečna cena po koj su se prodavali stanovi bila 503 evra. Malo niža u proseku iznosila je cena starogradnje u Prokuplju - 465 evra.

Kada bi se vlasnik stana od 50 kvadrata u glavnom gradu odlučio da ga proda, za oko 130.000 evra koliko bi dobio, mogao bi da pazari četiri do šest takvih nekretnine u ovoh pet mesta sa najnižom cenom.

Ukupno su za godinu dana stanovi u Srbiji poskupeli za 13,7 procenata. Kada se uporede četvrti i treći kvartal prethodne godine, porast cene je 3,3 odsto. Prema tabeli koju nam je dostavio Republički geodetski zavod, u odnosu na dve godine ranije, kvadrat je poskupeo od 11 do čak 42 procenata. Najveće poskupljenje zabeleženo je u Boru, što znači da je 2020. godine u ovom mestu stan u starogradnji mogao da se pazari i za 300 evra u proseku. Za 22 procenat poskupeli su stanovi u Kikindi, a u Somboru za 15 procenata. Novogradanjom se trgovalo u Somboru, Zaječaru i Prokuplju.

NAJMANjE PRODAJA U KIKINDI

NAJMANjE kupoprodaja stanova prople godine zabeleženo je u Kikindi - svega 100. U Zaječaru - 168, u Vranju 180, Pirotu 199 i Prokuplju 202. Kada je reč o svim nepokretnostima, a ne samo stanova, najamnje se trgovalo u Prokuplju, Užicu, Vranju, Zaječaru i Pirotu.

Prema rečima agenta za nekretnina Peđe Devića, u Boru se u poslednje vreme povećala trgovina stanovima, na šta je smatra uticao rad rudnika. To je i poskupelo kvadrat u ovom mestu i okolini Majdanpeka.

- Ovde je skočio i najam, a što se tiče svih mesta gde je mali promet i mala cena kvadrata to nam govori da u njima nije bilo investicija - kaže Dević. - Poslednjih godina su se "probudili" gradovi pored kojih su izgrađeni auto-putevi, ali svi oni koji su skrajnuti sa puta i u kojima nema industrije sve se više "gase".

VIŠA ŠKOLA SPAS ZA GRAD

Milić Đoković iz Klastera nekretnina kaže da je problem gradova u kojima se slabo trguje nekretnina uglavnom nedostatak infrastrukture, ulaganja i posla za mlade

- Ključan je, međutim, nedostatak Fakulteta ili bilo kakve više škole, kao i firmi gde bi mladi radili - kaže Đoković. - Ako ne možete da zadržite mlade, nema ništa od tog grada.

Kada je reč o cenama stanova u Beogradu, stručnjaci za nekretnine ne predviđaju zaustavljanje rasta cena do novembra-decembra, jer dok je god tražnja veća od ponude, ne može da se očekuje pad cena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!