ZA "ZELENE" ZGRADE 40 MILIONA EVRA: Radovi počinju krajem leta

E.B.T.

08. 02. 2023. u 14:26

SRBIJA u saradnji sa Programom za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) radi na unapređivanju energetske efikasnosti u 27 zgrada centralne vlasti. Time će u ovim objektima biti povećana udobnost i značajno smanjeni finansijski i ekološki troškovi. Prvi radovi na zgradama, vredni oko 40 miliona evra, počeće krajem leta.

ЗА ЗЕЛЕНЕ ЗГРАДЕ 40 МИЛИОНА ЕВРА: Радови почињу крајем лета

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ovo je rekla ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović tokom današnjeg razgovora sa stalnom koordinatorkom UN u Srbiji, Fransoaz Žakob, o saradnji u oblasti energetske tranzicije i zaštite životne sredine.

Đedovićeva je istakla i da je u toku izrada strateških dokumenata u energetskom sektoru, Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana i Strategije razvoja energetike kojim će do 2050. godine. Ovim aktima će biti utvrđeni dugoročni ciljeve u oblasti obnovljivih izvora energije, povećanja energetske efikasnosti i smanjenja emisije štetnih gasova.

- Srbija je posvećena procesu energetske tranzicije kojim će se smanjiti negativni uticaji energetike na životnu sredinu, vodeći računa o održivosti i stabilnsti energetskog sistema – poručila je Đedovićeva.

Žakob je istakla podršku međusektorskoj saradnji u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena usvajanjem Nacionalno utvrđenog doprinosa (NDC) kojim se povećavanju ambicije Srbije u pogledu smanjena emisija gasova sa efektom staklene bašte. Ona je naglasila spremnost agencija UN u pružanju dalje podrške definisanje prioriteta u izradi strateških energetskih dokumenata i sprovođenja pravedne tranzicije u sektoru rudarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri