MALDIVI OJADILI TURISTIČKE AGENCIJE: Stigao im dodatni namet zbog letovanja u of-šor zonama

S. B. - J. Su.

06. 02. 2023. u 12:00

MALOBROJNI građani Srbije tek što su okusili mogućnost da za relativno prihvatljive iznose vide najegzotičnije svetske destinacije, biće prinuđeni da je se odreknu jer se tim aranžmanima "smeši" nova tarifa. I to zato što su taj divni beli besak i prozirno more - u ofšor zonama.

МАЛДИВИ ОЈАДИЛИ ТУРИСТИЧКЕ АГЕНЦИЈЕ: Стигао им додатни намет због летовања у оф-шор зонама

Foto: Free Images Pixabay

Poreznici su turističkim agencijama, nakon kontrole, razrezale dodatnih 25 odsto poreza, pa će domaći turisti put Maldiva i Sejšela ili za više novca ili - preko posrednika.

Tokom kovid-pandemije gotovo sve uobičajene destinacije za odmor su se "zaključale". Pojedine agencije su otkrili Maldive i to po ceni nižoj nego što je to bilo ranije. Poreznici koji su ih kontrolisali prethodnih meseci, međutim, naložili su im da na te prihode plate porez po odbitku.

- Skočila je potražnja za Maldivima, jer je jedino tamo moglo da se putuje - objašnjava za "Novosti" Filip Milosavljević, vlasnik jedne beogradske turističke agencije. - Oni to tretiraju kao poslovanje sa poreskim rajevima. Mi samo bukiramo smeštaj za te ljude. To nije nešto što ne može da se proveri. Plaćaju se hotelski smeštaj i boravak. Mi ne šaljemo novac za nešto što ne može da se utvrdi. Vidi se da su ti ljudi izašli iz zemlje, boravili u hotelu. Nismo zakupili niti preprodali te apartmane, to su plaćeni polupansioni. Poreznici se pozivaju na tumačenje zakona iz 2013. godine i jedan slučaj koji nema nikakve veze sa ovom situacijom.

Turistički aranžmani, međutim, za poreznike spadaju u zakup i podzakup nepokretnosti. U Poreskoj upravi odgovaraju da se oporezuju prihodi strane firme iz ofšora, preciznije iz jurisdikcije sa preferencijalnim poreskim sistemom, koji stižu od naše firme. Pozivaju se na član 40 Zakona o porezu na dobit pravnih lica.

- Propisano je da se ukoliko međunarodnim ugovorom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja nije drukčije uređeno, porez na dobit po odbitku po stopi od 20 odsto obračunava i plaća na prihode koje ostvari nerezidentno pravno lice od rezidentnog pravnog lica - odgovaraju poreznici. - Na prihode koje ostvari nerezidentno pravno lice iz jurisdikcije sa preferencijalnim poreskim sistemom po osnovu autorskih naknada, kamata, naknada po osnovu zakupa i podzakupa nepokretnosti i pokretnih stvari na teritoriji Republike, kao i naknada po osnovu usluga, bez obzira na mesto njihovog pružanja ili korišćenja, odnosno mesto gde će biti pružene ili korišćene, obračunava se i plaća porez po odbitku po stopi od 25 odsto. Nadležni poreski organ u postupku poreske kontrole, u skladu sa odredbama zakona koji uređuje poreski postupak i poresku administraciju, u svakom konkretnom slučaju, utvrđuje činjenice koje su od značaja za oporezivanje.

PREKO POSREDNIKA BEZ OBAVEZA

MINISTARSTVU finansija se ovim povodom obratila i JUTA sa molbom da se nađe rešenje.

- Definicija u Zakonu stavlja u podređenu poziciju sve turističke agencije organizatore putovanje koje nude i prodaju usluge u državama sa liste preferencijalnim poreskim sistemom, uz jasne nelogičnosti - stoji u pismu. - Ukoliko turističke agencije uslugu realizuju preko posrednika, ne postoji obaveza plaćanja ove vrste poreza. Ali, ukoliko istu usluga agencija ugovori sa partnerom na destinaciji u direktnom kontaktu, ima obavezu da plati naznačeni porez. U slučaju ove vrste putovanja je veoma lako dokazivo da je usluga zaista i pružena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna