OVU ZGRADU GREJAĆE GEOTERMALNA ENERGIJA: Otkriveni resursi smanjuju zagađenje i štede

E.B.T.

03. 02. 2023. u 16:42

GEOTERMALNI resursi na lokaciji "Palata Srbija" dovoljni su da pokriju energetske potrebe koje je zgrada imala za grejanje i hlađenje u periodu od 2019. zaključno sa 2021. godinom, i mogu da zadovolje značajan deo njenih potreba u budućnosti. Korišćenjem ovih potencijala za proizvodnju energije smanjila bi se potrošnja fosilnih goriva, a time i emisije ugljen-dioksida. Takođe, poboljšali bi se uslovi za rad zaposlenih i omogućile uštede u troškovima za energiju.

ОВУ ЗГРАДУ ГРЕЈАЋЕ ГЕОТЕРМАЛНА ЕНЕРГИЈА: Откривени ресурси смањују загађење и штеде

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ovo su pokazali preliminarni rezultati istraživanja koje je sprovedeno u okviru Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), i u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike, Upravom za zajedničke poslove republičkih organa i Razvojnom bankom Saveta Evrope. Kako je saopštio UNDP, finansijska isplativost tog potencijala biće utvrđena kroz izradu Studija izvodljivosti. Ove aktivnosti su početni korak u realizaciji višegodišnjeg programa "Energetska efikasnost u zgradama centralne vlasti", koji obuhvata 28 objekata, a vredan je 40 miliona evra.

- Korišćenjem geotermalnih resursa za potrebe zgrade "Palata Srbija" odgovorilo bi se na sve veću potrebu za uvođenjem novih, lokalno raspoloživih i čistih izvora energije i doprinelo zelenoj tranziciji srpske privrede i društva - navodi se u saopštenju UNDP. - Izvedena istraživanja su prvi korak u okviru energetske sanacije objekta "Palata Srbija". Sledi izrada Studije opravdanosti energetske sanacije zgrade koja će utvrditi obim, vrstu i način korišćenja sistema sa obnovljivim izvorima energije, nakon čega će se pristupiti izradi odgovarajuće projektno-tehničke dokumentacije.

Studija izvodljivosti i energetski pregledi će, kako se ističe, dati precizniju sliku energetskih potreba zgrade, mogućnosti iskorišćenja geotermalnog potencijala kao i vrednost smanjenja emisije ugljen-dioksida, korišćenjem geotermalne energije.

NEISCRPAN IZVOR

GEOTERMALNA energija može se koristiti za proizvodnju električne energije, grejanje zgrada, kao i staklenika i plastenika. Stručnjaci ističu da je ova energija čista i sigurna za sredinu, i praktično je neiscrpna. Upotrebom ovog izvora smanjuje se korišćenje fosilnih goriva, a eksploatacija nije ograničena meteorološkim uslovima, ni godišnjim dobom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SRBIJU INTERESUJE SAMO KADA ĆE MIR Vučić: Nekada je ta reč bila najpopularnija u svetu, a sada niko ne sme da je izgovori