NE ZATVARAJTE RADNJE: Inicijativa 20 udruženja preduzetnika Ministarstvu privrede

S. B.

01. 02. 2023. u 15:27

PREDSTAVNICI 20 udruženja privrednika podneli su Ministarstvu privrede inicijativu "Ne zatvaraj!".

НЕ ЗАТВАРАЈТЕ РАДЊЕ: Иницијатива 20 удружења предузетника Министарству привреде

privatna arhiva

Oni traže od nadležnih izmenu zakona i pravilnika o inspekcijskom nadzoru kako bi inspektori imali manje povoda da privrednike kažnjavaju zatvaranjem radnje. Danas u praksi, tvrde, često "zarade" katanac i zbog sitnih propusta.

Privrednici odavno apeluju na nadležne da zatvaranje ne bude prva kaznena mera. Neradom radnje ili firme, gube i privrednici, ali i zaposleni.

- Uputili smo i nicijativu "Ne zatvaraj!" zbog postupanja inspekcijsija - objašnjava Dragan Subotić, član UO Udruženja Zaštitnik reduzetnika i privrednika. - Zbog minornih administrativno-tehničkih grešaka se zatvaraju objekti. To škodi privredi, ali i državnoj kasi. Najčešće nas zatvarju zbog neslaganja iznosa u kasi sa stvarnim stanjem. I nekada se zatvraju rdanj ei zbog četiri dinara viška. Inspektori rade to po zakonu, ali je to nekad preoštra kazna. To se najviše dešava u ugostiteljskim objektima, gde je nemoguće i zbog dobijanja bakšiša da se sume potpuno poklapaju.

Udruženja su se okupila pred Ministarstvom privrede jer im je ono ponudilo pomoć u rešavanju porblema.

- Ministarstvo privrede nam je obećalo podršku, tako što će se potruditi da nas povežu sa nedaležnima i u drugim ministarstvima - dodaje Subotić. - Mi se nadamo da će se organizovati sastanak kako bi razgovarali o mogućem rešenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AMERIKANCI GLAVNI KUPCI RUSKE SIROVINE: Isplivali podaci za 2023. godinu