PROFIT OD ENERGENATA JAČI OD RATA: Ruski gas i nafta i ove godine teku preko Ukrajine

Branko Vlahović

04. 01. 2023. u 07:00

Bez obzira na rat, "Gasprom" će i ove godine nastaviti da transportuje "plavo gorivo" u Evropu preko ukrajinskih gasovoda i naftovoda. U Kijevu su potvrdili da je počev od 1. januara krenuo transport preko gasne stanice "Sudža" 43,3 miliona kubika gasa, izjavio je Sergej Kuprijanov, predstavnik "Gasproma".

ПРОФИТ ОД ЕНЕРГЕНАТА ЈАЧИ ОД РАТА: Руски гас и нафта и ове године теку преко Украјине

Foto AP

Ukrajina od maja ne transportuje gas preko merne stanice "Sohranovka", objašnjavajući da je sad pod kontrolom Luganske narodne republike. Gasna merna stanica "Sudža" nije tehnički u stanju da primi i količine gasa koje su tekle preko stanice "Sohranovka".

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Galuzin potvrdio je da će tranzit gasa kroz Ukrajinu biti na nivou onog iz 2022. godine. Predsednik Rusije Vladimir Putin je sredinom juna 2022. godine na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu kazao da za tranzit Ukrajina dobija novac i objasnio da Evropa traži da se poveća tranzit kroz tu zemlju.

Interesantno je da je 20. decembra za TV kanal Rusija 24 predsednik "Transnjefta" Nikolaj Tokarjev kazao da će nivo protoka nafte po južnoj granici naftovoda "Družba", u Mađarsku, Slovačku i Češku, biti na istom nivou kao 2022. godine. Tako su se dogovorili ruski "Transnjeft" i "Ukrtransnafta".

ZNATNO MANjI IZVOZ "GASPROMA"

PROŠLOGODIŠNjI izvoz gasa ruske kompanije "Gasprom" najmanji je u poslednjih 30 godina. U 2022. "Gasprom" je izvezao 85 milijardi kubika. Rusi su imali problema sa gasnim stanicama "Severnog toka", jer "Simens" nije na vreme obavio servis. Zbog sankcija je nastao problem i na gasovodu "Jamal-Evropa". Sada, gas u Evropu Rusi transportuju preko Ukrajine i Turske.

Ukrajinsko rukovodstvo već dugo želi da poveća cenu tranzita nafte za 2,1 evro za tonu kako bi cena dostigla 13,6 evra. Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak je kazao da su zahtevi Kijeva neopravdani, ali je na kraju Ukrajina uspela da dobije traženu cenu, što je potvrđeno u "Transnjeftu".

Nedavno na konferenciji za novinare predsednik Putin je kazao da Ukrajina i dalje dobija novac za tranzit energenata, mada i dalje naziva Rusiju "zemljom agresorom".

- Eto, za Kijev je Rusija zemlja agresor, ali novac i dalje uzimaju. Novac im ne smrdi - rekao je Putin i dodao da je zemlja koja je bila zainteresovana da tranzit gasa u Evropu ide samo preko Ukrajine, bila i organizator diverzije na gasovodu "Severni tok 2" na dnu Baltika.

Iako Putin nije kazao koja je ta zemlja, dobro je poznato da je Amerika bila protiv "Severnog toka" i vršila pritisak da se energenti transportuju preko Ukrajine, kako bi ona mogla godišnje da zaradi tri milijarde dolara.

U Makejevki žale za poginulim vojnicima

U pet gradova Samarske oblasti juče su građani došli da odaju počast stradalim zemljacima u novogodišnjoj noći, u Makejevki, gde su od ukrajinskih raketa poginula 63 ruska vojnika. U Samari, Toljatiju, Novokujbiševu, Žiguljovsku i Sizranju, gde su bili mobilisani rezervisti, građani su donosili cveće, a sveštenici održali opelo.

Gubernator Samarske oblasti Dmitrij Azarov kazao je da su u Makejevki, predgrađu Donjecka, poginuli vojnici koji su bili mobilisani u pomenutim gradovima te ruske oblasti. Odmah posle ponoći, u prvim minutima nove godine, četiri rakete američkih visokopreciznih "hajmersa" su pogodile zgradu gde su bili ruski vojnici. Te rakete su navođene satelitima, a mesto gde su bili vojnici otkriveno je američkim sistemom za prisluškivanje i lociranje vlasnika mobilnih telefona.

Vlasti Donjecke narodne republike okrivljuju one koji su organizovali smeštaj vojnika na nezaštićenom mestu. Osim toga, očigledno vojnici i njihove starešine nisu bili informisani, ili svesni, da ne smeju da koriste mobilne telefone, jer su tako postali laka meta.

Nije tajna da Ukrajinci imaju podršku Zapada koji ima veliki broj satelita nad Ukrajinom, plus špijunske avione nad Crnim morem. Eksperti kažu da je moguće da su koristili i svoju mrežu agenata u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

Američki višecevni reaktivni sistemi mogu da gađaju sa velike udaljenosti. U Pentagonu tvrde da su dali Ukrajincima rakete dometa 80 kilometara, ali sasvim je moguće da sada gađaju i sa dalekometnijim raketama.

U Moskvi smatraju da "hajmersima" u Ukrajini gađaju zapravo američki instruktori koji imaju iskustvo korišćenja satelitskih informacija. Ruska PVO uspeva da obori jedan broj ovih raketa, ali preostale pogađaju zadate ciljeve.

Bez obzira na to što u Pentagonu kažu kako ne dozvoljavaju da se "hajmersima" gađaju civilni objekti, to nije tačno, jer je mnogo projektila, pa i prvih dana nove godine, palo na civilne bolnice. I juče su ukrajinske snage od ranog jutra gađale Donjeck i Makejevku.

Na frontu nema značajnih pomeranja, jer su obe strane izgradile duboke rovove. Ali, zato artiljerija neumorno radi i tamo gde pogodi, male su šanse da ti vojnici prežive.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja