MINISTAR MOMIROVIĆ: Tržište elektronske trgovine u Srbiji beleži dvocifren rast

Tanjug

26. 01. 2023. u 22:30

MINISTAR trgovine Tomislav Momirović rekao je na centralnom e-Commerce događaju „Hot Spot eCommerce Awards“, u organizaciji „eCommerce asocijacije Srbije“, da tržište elektronske trgovine u Srbiji beleži dvocifren rast i da je neophodno uložiti sve napore kako bi se ono dodatno unapredilo.

МИНИСТАР МОМИРОВИЋ: Тржиште електронске трговине у Србији бележи двоцифрен раст

Foto N. Skenderija

Momirović je ocenio da je u prethodne tri godine bilo više promena u digitalnom eko sistemu nego u poslednje tri decenije.

Ministarstvo trgovine će, kako je najavio, zajedno sa relevantnim institucijama, eCommerce asocijacijom Srbije i kompanijama koje se bave elektronskom trgovinom, raditi na suzbijanju sive ekonomije na Internetu, unapređenju pravnog okvira i tržišta zasnovanog na principima fer konkurencije.

On je istakao da razvoj elektronske trgovine nosi i određene izazove, posebno u borbi protiv nelegalne trgovine na Internetu.

Dodao je da je cilj Ministarstva unapređenje elektronske trgovine, uz dodatno podizanje svesti i poverenja potrošača u elektronsku trgovinu.

Neophodno je, kako je kazao, razvijati bezgotovinsko plaćanje, ali i pratiti trendove na tržištu EU gde nas očekuju značajne promene na polju legislative, kako bi našim kompanijama omogućili da kroz kanal elektronske trgovine izvoze robu na ovo tržište.

Naveo je da se u okviru naše tržišne inspekcije, uz pomoć najmodernijh softvera, svakodnevno vrši pretraga javno dostupnih podataka na Internetu, pre svega, na društvenim mrežama u cilju suzbijanja nelegalne trgovine.

Navodeći da je samo u prošloj godini identifikovano preko 48.000 oglasnih poruka koje nisu dozvoljene, Momirović je dodao da je tržišna inspekcija, u saradnji sa nosiocima prava intelektualne svojine, naložili online platformama uklanjanje oko 80.000 oglasnih poruka kojima se nudila krivotvorena roba.

Ministar je naveo da je u 2022. godini, inspekcija u saradnji sa tužilaštvom i MUP-om, oduzela više od 800.000 komada različitih proizvoda u cilju suzbijanja sive ekonomije na Internetu.

E-Commerce asocijacija Srbije sa svojim partnerima i ove godine organizuje prestižnu dodelu nagrada „Hot Spot eCommerce Awards“ kojima se odaje priznanje iz oblasti e-trgovine kompanijama koje su doprinele napretku elektronske trgovine u Srbiji i regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna