ZAJEDNIČKA STANICA U BIJELOM POLJU: Vlada Crne Gore planira reforme

S.B.

24. 01. 2023. u 16:09

CRNOGORSKA vlada najavila je otvaranje zajedničke železničke granične stanice Crne Gore i Srbije u Bijelom Polju, čime će se skratiti vreme zadržavanja i potrebne procedure na graničnom prelazu. To se može videti u Programu ekonomskih reformi Crne Gore za period 2023. do 2025. godine, koji je nedavno usvojila vlada.

ЗАЈЕДНИЧКА СТАНИЦА У БИЈЕЛОМ ПОЉУ: Влада Црне Горе планира реформе

Foto: EPA

Taj projekat, kako se navodi, spada u širi kontekst regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, odnosno Transportne zajednice Jugoistočne Evrope i Akcionog plana. Tim dokumentom je, kako se navodi, bila planirana izgradnja zajedničkog železničkog međugraničnog prelaza između Srbije i Crne Gore.

Predložena reformska mera tretira samo jedan granični prelaz, kao zreliji za realizaciju u odnosu na neke druge (na primer, Tuzi na granici sa Albanijom, koji je takođe deo Akcionog plana), za koje tek treba zatvoriti finansijsku konstrukciju i pokrenuti odgovarajuće procedure nabavki. Ova reformska mera se može posmatrati i kao deo šireg nastojanja da se podstakne koridorski razvoj i skrati vreme prevoza tereta od Luke Bar ka Srbiji, piše u Programu ekonomskih reformi Crne Gore za period 2023. do 2025. godine, preneli su podgorički mediji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SOČNO TELEĆE PEČENJE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu