HLADAN TUŠ ZA BRITANCE: Ništa od većih plata, primanja na najnižem nivou od 2006. godine

Đ.G.

23. 12. 2022. u 17:33

BRITANCI koji se nadaju novogodišnjem povećanju plata kako bi nadoknadili rastuće troškove hrane i energije mogli bi biti razočarani.

ХЛАДАН ТУШ ЗА БРИТАНЦЕ: Ништа од већих плата, примања на најнижем нивоу од 2006. године

FOTO: AP/Tanjug

Očekuje se da će prosečna plata britanskih radnika 2023. pasti na nivo iz 2006. kada se uzme u obzir inflacija, navodi PvC. Očekuje se da će realne plate, koje utiču na inflaciju, pasti za čak 3% u 2022. i za još 2% u 2023. godini, predviđa PvC u izveštaju o ekonomiji Ujedinjenog Kraljevstva koji je podeljen za CNN.

Izveštaj potvrđuje da su plate u Britaniji stagnirale čak i kada je inflacija dostigla dvocifrene vrednosti, što je izazvalo najgoru krizu troškova života u poslednjih nekoliko decenija. To je dovelo do široko rasprostranjenih štrajkova širom britanske ekonomije, uključujući železnice, škole, medicinske sestre, bolnice i poštu.

U petak su službenici za pasoše započeli osmodnevne štrajkove za koje se očekuje da će pogoditi neke od najprometnijih aerodroma u Ujedinjenom Kraljevstvu tokom Božića i Nove godine, uključujući Hitrou i Getvik u Londonu. Vlada je u saopštenju navela da će vojska podržati granične snage, ali je upozorila putnike da očekuju kašnjenja i smetnje po dolasku u Britaniju.

- 2022. je očigledno bila veoma izazovna godina za ekonomiju Ujedinjenog Kraljevstva i nije iznenađujuće da će se ovi hladni vetrovi nastaviti tokom 2023.- rekao je Baret Kupelijan, viši ekonomista u PvC-u u izjavi.

Foto: Free Images Pixabay

 

Izveštaj je pružio izvesnu nadu. Uprkos udaru na plate, više od 300.000 radnika u Ujedinjenom Kraljevstvu moglo bi se ponovo pridružiti tržištu rada 2023. godine, smanjujući ekonomsku neaktivnost i ublažavajući nedostatak osoblja u visokokvalifikovanim sektorima, navodi PvC. Istovremeno, povećana imigracija u Veliku Britaniju mogla bi direktno da doprinese privredi sa 19 milijardi funti (23 milijarde dolara), podstičući rast BDP-a za 1% „čak i kada se cela ekonomija smanjuje“, saopštio je PvC.

- Uprkos smanjenoj ekonomiji, Velika Britanija ostaje privlačna destinacija za radnike rekao je ekonomista PvC-a Džejk Fini u saopštenju. Nivo imigracije u Velikoj Britaniji dostigao je rekordnih 1,1 milion u 2022. godini, a programi preseljenja usmereni na Ukrajince, Avganistance i stanovnike Hong Konga su dodali oko 140.000 ukupnom broju, prema PvC-u.

Čak i sa rekordnom imigracijom, Ujedinjeno Kraljevstvo je zaostajalo za razvijenim zemljama u oporavku zapošljavanja nakon Kovida. Broj slobodnih radnih mesta je dostigao rekordnih 1,3 miliona ranije ove godine, da bi u novembru pao na nešto manje od 1,2 miliona. Nedostatak radnika posebno je izražen u ugostiteljstvu, maloprodaji i poljoprivredi.

Istraživanje komiteta za ekonomska pitanja Doma lordova objavljeno ove nedelje zaključilo je da je prevremeno penzionisanje najveći pokretač pritiska na radnu snagu u Velikoj Britaniji. Sve veća dugotrajna bolest, manja migracija u EU nakon Bregzita i starenje stanovništva Velike Britanije takođe su odigrali ulogu.

- Porast neaktivnosti predstavlja ozbiljne izazove za britansku ekonomiju. Nedostatak radne snage pogoršava trenutni inflatorni izazov; oštećuje rast u bliskoj budućnosti; i smanjuje prihode koji su dostupni za finansiranje javnih usluga, dok potražnja za tim uslugama nastavlja da raste - saopštio je komitet.

Kupelijan iz PvC-a je dodao da je inflacija u Velikoj Britaniji verovatno dostigla vrhunac u oktobru i da će „postepeno početi da se vraća na cilj u naredne dve godine“ - preneo je CNN.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna