DOLAR NA NEDELJNOM MINIMUMU: Jen najveći dobitnik

Tanjug

22. 12. 2022. u 14:05

DOLAR se spustio danas na jednonedeljni minimum prema korpi šest vodećih svetskih valuta, a najveći dobitnik je japanski jen koji se vratio na najviši nivo prema dolaru u poslednja četiri meseca, koji je dotakao početkom sedmice.

ДОЛАР НА НЕДЕЉНОМ МИНИМУМУ: Јен највећи добитник

Foto: P. Milošević

Japanska valuta je ojačala za oko 0,4 posto na 131,99 jena za dolar, približivši se četvoromesečnom maksimumu od 130,58 na koji je skočila u utorak kada je Banka Japana (BoJ) odlučila da dozvoli odstupanje prinosa na 10-godišnje obveznice za 50 baznih poena u oba pravca od ciljanog nivoa od nula posto, proširivši taj koridor sa ranijih plus/minus 25 baznih poena.

Dolar, koji je u sredu ojačao prema jenu za 0,6 procenata, nije uspeo bitnije da nadoknadi pad od 3,8 posto zabeležen u utorak nakon objave odluke japanske centralne banke.

Jen se prema jedinstvenoj valuti evrozone stabilizovao na 140,56 za evro, dok se prema britanskoj funti trguje na nivou od 159,61 jena. Kurs jena prema obe valute je blizu najvišeg nivoa od kraja septembra, prenosi Rojters.

S druge strane, na slabljenje dolara utiče rast raspoloženja investitora prema rizičnoj imovini nakon što su jučerašnji podaci pokazali da je poverenje američkih potrošača u decembru dostiglo osmomesečni maksimum, jer inflacija popušta, a tržište rada ostaje snažno.

Dolarski indeks, koji meri vrednost zelene novčanice prema korpi glavnih rivala, uključujući jen, pao je za 0,5 odsto na 103,75 poena, na najniži nivo u poslednjih nedelju dana.

Evro je ojačao za 0,4 procenta na 1,0649 dolara, jer sve više zvaničnika Evropske centralne banke zagovara dalje podizanje kamatnih stopa.

Funta se oporavila za 0,2 odsto na 1,2109 dolara, čime je delimično nadoknadila jučerašnji pad od 0,85 posto.

U Aziji, juan je na berzama van kontinentalne Kine neznatno porastao na 6,9828 za dolar, iako je raspoloženje na tržištima i dalje pod pritiskom širenja kovid virusa u toj zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega