POSLALI GA U BEOGRAD PO 5.000 DINARA: Bankari odbili da isplate državnu pomoć Sremcu jer je maloletan

B. Ca.

22. 12. 2022. u 11:26

SUVIŠE revnosni bankari pomutili su sreću pojedinim školarcima kojima je na račun legla državna pomoć. Umesto da je podignu na šalteru naznačene finansijske ustanove, prilikom prijave za pomoć mladima od 5.000 dinara, dobili su odgovor da čekaju punoletstvo! Ili, pravac Beograd, gde mogu da podignu pare u centrali ove banke.

ПОСЛАЛИ ГА У БЕОГРАД ПО 5.000 ДИНАРА: Банкари одбили да исплате државну помоћ Сремцу јер је малолетан

Foto: Depositphotos

Naime, mladić iz Srema je prilikom apliciranja za pomoć države naznačio ime ustanove, ne znajući verovatno da je u pitanju digitalna banka koja nema tipičnu ekspozitiru, već samo bankomate i kreditne savetnike. Iako po Zakonu o Privremenom registru državljana Republike Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć, maloletstvo nije prepreka da se podigne novac, u ovom slučaju jeste bio.

Iz NBS kažu punoletstvo nije uslov da se podigne novac. Neke banke nemaju šaltere

 - Moj sin je naznačio u koju banku da mu legne 5.000 dinara od države i sada ne može do njih - komentar je koji je juče na društvenim mrežama izazvao veliku pažnju. - Iz poslovnice banke u našem mestu su nam rekli da ne može da podigne pare do punoletstva. Uputili su nas u njihovu centralu u Beogradu i takođe nam je rečeno da nije moguće da se novac prebaci sa njegovog računa na drugi u istoj toj banci.

Odlazak do prestonice i nazad, školaraca bi verovatno koštao džeparca koji mu je uplaćen. Problem je što, kako smo nezvanično saznali, u pitanju je banka koja nema uobičajene ekspoziture, već isključivo bankomate, savetnike i centralu u Beogradu.

U Narodnoj banci Srbije kažu, međutim, da prema Zakonu,primaoci novčane pomoći koji su maloletnici od 16 do 18 godina, mogu samostalno podići ova novčana sredstva sa tekućeg, odnosno posebnog namenskog računa u prostorijama banke, izuzev ako postoji drugi razlog osim maloletstva za poslovnu nesposobnost tog lica. U tom slučaju to lice zastupa roditelj ili staratelj, odnosno njegov zakonski zastupnik u skladu sa zakonom.

GOTOVO MILION APLICIRALO

ZA pomoć države od 5.000 dinara mladima uzrasta od 16 do 26 godina, prijavilo se 963.807 mladih. Isplata ove jednokratne pomoći počela je pre šest dana. Kako je podsetio ministar finansija Siniša Mali, ove godine mladima već dva puta, prvo u februaru a potom i u junu, isplaćivana je pomoć u iznosu od po 100 evra u

 - U skladu sa navedenim, kada je lice maloletno a osim maloletstva ne postoji drugi razlog za poslovnu nesposobnost, to lice može samostalno podići sredstva isplaćena po osnovu novčane pomoći - kažu u centralnoj banci i naglašavaju da su formirali Sektor za zaštitu korisnika finansijskih usluga.

 - Korisnik ima pravo na prigovor, u pismenoj formi, direktno banci. Banka je dužna da pismeno dostavi jasan i razumljiv odgovor na prigovor najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema prigovora. Ukoliko korisnik, ne bude zadovoljan odgovorom ili mu ga banka ne dostavi u propisanom roku, može se obratiti Narodnoj banci Srbije i uputiti pritužbu na postupanje konkretnog pružaoca platnih usluga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)