ALARMANTNA PROGNOZA ZA UKRAJINU: Cena potrošačke korpe skočila 39 odsto u decembru

P. Z. S./unian.net

07. 12. 2022. u 17:45

U BUDUĆNOSTI će na cenu proizvoda jasno uticati situacija sa energetskim nosiocima. U Ukrajini je u decembru cena prehrambene korpe porasla u proseku za 38-39% u odnosu na prošlu godinu.

АЛАРМАНТНА ПРОГНОЗА ЗА УКРАЈИНУ: Цена потрошачке корпе скочила 39 одсто у децембру

Foto Tanjug/AP


Ovo je u informativnom teletonu rekao Oleg Pendžin, član Ekonomskog diskusionog kluba.
Prema rečima stručnjaka, tradicionalna novogodišnja salata "Olivije" poskupela je otprilike isto kao i opšta korpa za hranu - za 35-37%.

Pendzin je napomenuo da će situacija sa energetskim resursima definitivno uticati na cenu proizvoda.

-Ako se nestanci struje nastave, biće plaćani generacijama, a to je prilično skupo. Nesumnjivo će se ulagati u cenu robe. A to će dodatno stimulisati skok od 1-2% mesečno cena, rekao je on.

Osim toga, kako je primetio stručnjak, povrće je lider u poskupljenjima, a u bliskoj budućnosti nijedan od proizvoda neće pojeftiniti.

-Ove godine okupirane teritorije nisu dodale ono povrće na sveukrajinski sto koje se tradicionalno snabdevalo. Delimično smo se preusmerili na uvoz - oni su iskreno skupi. Situacija sa kursom je manje-više stabilna, ali ipak skuplje nego pre godinu dana, objasnio je Pendžin.


Cena proizvoda u Ukrajini

Kako je ranije izvestio UNIAN, prema podacima Državne službe za statistiku, inflacija u Ukrajini je u oktobru porasla na 26,6% na godišnjem nivou.

U toku godine najviše su poskupele hrana - za 36,1 odsto, uključujući i jaja za 81,4 odsto, voće za 62,6 odsto, povrće za 78,8 odsto.

Početkom decembra postalo je poznato da se u Ukrajini postepeno smanjuju cene društveno važnih proizvoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju