"ZIMA NEZADOVOLJSTVA" U BRITANIJI: Predviđanja jako loša - gubici će se meriti u milijardama

Novosti online

05. 12. 2022. u 22:54

DECEMBAR je u Velikoj Britaniji uveliko „rezervisan“ za štrajkove. Gotovo svakog dana do Božića, koji se slavi 25. decembra, u zemlji su planirani štrajkovi radnika iz svih sektora, što bi ekonomiju moglo da košta 1,7 milijardi funti. Biće to „zima nezadovoljstva“, prenose britanski mediji.

ЗИМА НЕЗАДОВОЉСТВА У БРИТАНИЈИ: Предвиђања јако лоша - губици ће се мерити у милијардама

Foto: Tanjug

Radnici na železnici, uključujući osoblje „Evrostara“, medicinske sestre, osoblje hitne pomoći, poštari, učitelji, radnici službi za obezbeđenje, čistači, članovi komisija na vozačkim ispitima, radnici na aerodromima, službenici za ruralna plaćanja i državni službenici planiraju protestne akcije koje će uticati na poslovanje svakog dana tokom takozvane pretpraznične sezone.

Posebno zabrinjava božićni štrajk zdravstvenih radnika koji je planiran za 20. decembar, što bi moglo da dovede do velikih zastoja u sistemu nacionalne zdravstvene službe (HNC). Hiljade medicinskih sestara će štrajkovati zahtevajući bolje uslove rada i povećanje plata od minimalno pet odsto. „Gardijan“ prenosi da tri sindikata – „GMB“, „Junit“ i „Junison“ - raspravljaju o koordinisanom datumu štrajka sa sindikalnim šefovima i ministrima, da bi se „izbegli gubici života“.

Premijer Riši Sunak stvorio je posebnu jedinicu u vladi koja će da nadgleda odgovor na talas štrajkova u javnom sektoru. Vladine procene u koje je „Sandje tajms“ imao uvid pokazuju da će se samo zbog štrajkova u železničkoj industriji izgubiti do 260 miliona funti. Ugostiteljska industrija je upozorila da će štrajkovi koštati i do 1,5 milijardi funti izgubljene prodaje jer će ljudi izbegavati izlaske u pabove, barove i restorane, što je veliki gubitak tokom pretpraznične sezone, preneo je „Jutarnji list“.

Koordinisani štrajkovi sugerišu da u Velikoj Britaniji postoji duboko nezadovoljstvo zbog razlika u visinama zarada i uslova povećanja troškova života usred inflacije i energetske krize.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna