BIVŠI MINISTAR FINANSIJA UPOZORAVA: "Fed će morati da podigne kamate, ekonomiji preti „efekat lavine“ "

Novosti Onlajn

03. 12. 2022. u 18:25

BIVŠI ministar finansija Lari Samers rekao je da će Federalne rezerve verovatno morati da podignu kamatne stope više nego što tržište očekuje pošto cene ostaju visoke. Za „efekat lavine“ postoje stvarni rizici, dodao je on.

БИВШИ МИНИСТАР ФИНАНСИЈA УПОЗОРАВА: Фед ће морати да подигне камате, економији прети „ефекат лавине“

Foto: AP

Samers je za TV Blumberg izjavio da je pred američkom ekonomijom „dug put“ pre nego što inflacija bude zauzdana, prenose američki mediji.

Fed je, podsećaju mediji, povećao kamatne stope za 0,75 procentnih poena četiri puta zaredom, ali je predsedavajući sistema Federalnih rezervi Džerom Pauel rekao da će je verovatno podići za manji iznos na sastanku kasnije ovog meseca.

Ipak, on je dodao da je Fedu potrebno „značajno više dokaza da bi dobio uveravanja“ da inflacija opada. Potrošačke cene su u oktobru rasle nešto sporijim tempom nego što se očekivalo uprkos tome što su Amerikanci povećali svoju potrošnju.

Pauel je naglasio da će Fed nastaviti da podiže kamatne stope onoliko koliko je potrebno da inflaciju stavi pod kontrolu. Zvaničnici nastoje da se inflacija vrati na 2 odsto godišnje.

Berzanski indeksi su porasli nakon Pauelove izjave, ali pojedini finansijski stručnjaci izrazili su zabrinutost zbog toga što Fed prebrzo podiže stope i izaziva ekonomski pad.

Izveštaji ukazuju da rastuća kamatna stopa nije imala veliki uticaj na ukupnu ekonomiju, ali Samers navodi da se efekti povećanja mogu dogoditi iznenada.

- U određenom trenutku, potrošačima ponestane ušteđevine i onda imate trenutak kao što ga ima Pera Kojot - rekao je on, misleći na crtanog lika koji iznenada padne sa litice dok juri Pticu Trkačicu.

Samers je zaključio da postoji „stvarni rizik“ za „efekat lavine“, ali je dodao da Fed ne bi trebalo da menja svoj cilj od 2 odsto za inflaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

VEĆ OSAM MESECI U BOLNICI: Od čega boluje Moka Slavnić - Vratila mi se vera u Boga, molim se u bolničkoj kapeli