RUDARI SE OPARILI: APR objavio liste sto najuspešnijih

S. B.

17. 11. 2022. u 10:33

SRPSKA privreda prošle godine je zabeležila rast profitabilnosti. Neto dobitak je dostigao 686 milijardi dinara i veći je za 81,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu i mahom su ga zaradili zahvaljujući uspešnom obavljanju primarne delatnosti.

РУДАРИ СЕ ОПАРИЛИ: АПР објавио листе сто најуспешнијих

Foto N. Skenderija

Posmatrano prema sektorima, samo su dva iskazala gubitak, svi ostali beleže pozitivan neto rezultat.

Najveći ukupan dobitak ostvarila su privredna društva u prerađivačkoj industriji, trgovina na veliko i malo, rudarstvu, građevinarstvu i informisanju i komunikacijama.

Negativan neto rezultat beleže samo snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija i usluge smeštaja i ishrane.

- Najprofitabilnije privredno društvo u 2021. godini je "Serbija Ziđin majning" sa neto dobitkom od 34 milijarde dinara, koji je gotovo 13 puta veći od prošlogodišnjeg - navodi se u saopštenju Agencije za privredne registre.

- "MK grupa" je sa neto dobitkom u iznosu od 26 milijardi dinara, koji je gotovo 10 puta uvećan na godišnjem nivou zauzela drugo mesto. "Serbija Ziđin koper" je napredovao na listi najprofitabilnijih društava za jednu poziciju i zauzeo treće mesto, sa realizovanim neto dobitkom u iznosu od 23 milijarde dinara, 2,8 puta većim na godišnjem nivou. NIS je, usled oporavka cena nafte na svetskim berzama i ponovnog oživljavanja privrede, realizovao poslovne prihode veće za 67 odsto nego prethodne godine, što je uslovilo povratak te naftne kompanije na listu najprofitabilnijih društava u 2021. godini i to na peto mesto, sa neto dobitkom od 23 milijarde dinara.

I JAVNA PREDUZEĆA USPEŠNA

NA listama STO NAJ... privrednih društava u 2021. godini nalazi se 19 javnih preduzeća, koja su zapošljavala 65.621 radnika. Pozitivno je poslovalo 12 preduzeća, od kojih su njih četiri među sto najprofitabilnijih privrednih društava, a sa neto gubitkom je poslovalo sedam javnih preduzeća, pri čemu ih je pet na listi najvećih gubitaša. Najveći neto dobitak, uz "Srbijagas", realizovali su "Pošta Srbije", "Beogradske lektrane" i PEU "Resavica".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)