DAČIĆ SUTRA OTVARA SKUP O SARADNJI SA KINOM: Osmi simpozijum istraživačkih organizacija Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope

Novosti Onlajn

15. 11. 2022. u 15:53

INSTITUT za međunarodnu politiku i privredu u saradnji sa Institutom za evropske studije Kineske akademije društvenih nauka organizuje u sredu, 16. novembra, osmi simpozijum istraživačkih organizacija Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

ДАЧИЋ СУТРА ОТВАРА СКУП О САРАДЊИ СА КИНОМ: Осми симпозијум истраживачких организација Кине и земаља Централне и Источне Европе

MSP

U uvodnoj sesiji obratiće se prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, a konferencija se održava u onlajn formatu.

Dr Aleksandar Mitić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu objašnjava za Sputnjik da je reč o najvećoj konferenciji o saradnji Kine i zemalja Centrale i Istočne Evrope na kojoj će se čuti izlaganja oko 30 učesnika iz 11 zemalja i iz Kine.

Simpozijum organizuje forum koji se ranije zvao 16+1, zatim 17+1 a gde je, precizira Mitić, nakon izlaska baltičkih država iz tog formata pod pritiskom SAD ostalo 14 članica.

- Razmatraćemo razne teme vezane za saradnju Kine i tih zemalja. Pre par meseci, ako biste čitali zapadne tink-tenkove, njihova očekivanja su bila da je ovaj format Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope gotov i da su Amerikanci i Zapad uspeli kompletno da ga unište. Međutim, činjenica je da su bez obzira na sve pritiske određene države uspele da održe tu saradnju: Srbija je uspela u tome, Mađarska takođe, Bosna i Hercegovina odnosno Republika Srpska takođe ima izuzetno dobre odnose - navodi Mitić i dodaje da čak i zemlje članice EU teško mogu da zatvore sve kanale prema Kini, što pokazuje i nedavna poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca Pekingu.

Na simpozijumu, koji se održava u okviru obeležavanja 75 godina Instituta za međunarodnu politiku i privedu, učestvuju istaknuti naučnici iz Kine, Srbije i drugih zemalja regiona, kao i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!