BLOKIRANO U LUKAMA IAKO NIJE POD SANKCIJAMA: Holandija ipak dozvolila isporuku ruskog đubriva Malaviju

Tanjug

11. 11. 2022. u 20:59

HOLANDSKA vlada saopštila je danas da će, na zahtev Ujedinjenih nacija, dozvoliti da se Malaviju isporuči 20.000 tona ruskog đubriva, koje je blokirano u luci u Roterdamu zbog sankcija uvedenih Moskvi.

БЛОКИРАНО У ЛУКАМА ИАКО НИЈЕ ПОД САНКЦИЈАМА: Холандија ипак дозволила испоруку руског ђубрива Малавију

Foto Tanjug/AP

Kako se navodi u saopštenju holandskog Ministarstva spoljnih poslova, planirano je da se đubrivo pošalje u Mlavi preko Svetskog programa UN za hranu, prenosi Rojters.

Iako žitarice i đubrivo nisu obuhvaćeni sankcijama EU, ova ruska pošiljka je blokirana jer je, kako se tvrdi u saopštenju, osoba koja je pod sankcijama povezana sa ruskom kompanijom koja je vlasnik đubriva.

Holandsko Ministarstvo spoljnih poslova odbilo je da identifikuje rusku kompaniju i sankcionisanu osobu.

Odluka o oslobađaju tovara je doneta "uz razumevanje da će UN obezbediti da se ono isporuči na dogovorenu lokaciju, u Malavi, i da ruska kompanija i sankcionisani pojedinac neće ništa zaraditi od transakcije".

Ujedinjene nacije su krajem oktobra zatražile da se odblokira ovaj tovar.

Ruska agencija TASS izvestila je 1. novembra da je ruska kompanija "Uralkem-Uralkali" spremna da u humanitrane svrhe donira 240.000 tona veštačkog đubriva, koje je blokirano u skladištima EU, a da je prva isporuka namenjena Malaviju.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZAVRŠEN DRUGI DAN RADNE POSETE VAŠINGTONU: Mali - Ekonomski uspesi Srbije prepoznati kod najznačajnih svetskih finansijskih institucija