KADA SU GAS I NAFTA U PITANJU: Nikei - Japancima ne smetaju sankcije Rusiji, ostaju u projektu Sahalin-1

Novosti online

31. 10. 2022. u 17:31

JAPAN će i dalje učestvovati u projektu „Sahalin-1 “, jer su mu potrebne stabilne isporuke energenata, objavilo je izdanje „Nikei“, ne precizirajući svoje izvore.

КАДА СУ ГАС И НАФТА У ПИТАЊУ: Никеи - Јапанцима не сметају санкције Русији, остају у пројекту Сахалин-1

Foto: Tanjug

-Japanska Vlada je odlučila da produži svoje učešće u ruskom naftno-gasnom projektu 'Sahalin-1', na čijem je čelu ranije bila kompanija ‘Ekson’, kako ‘Nikea’ saznaje, jer Japan želi da obezbedi stabilne isporuke energenata, uprkos međunarodnim sankcijama, kojima je Moskva izložena, prenosi izdanje.

U objavi se dodaje da 95 odsto nafte koju Japan uvozi potiče sa Bliskog Istoka, pošto Tokio smatra da je učešće u ruskim projektima neophodno za očuvanje stabilnosti u snabdevanju.

Izdanje ističe da će japanska kompanija „Sodeko“ doneti konačnu odluku o nastavku učešća u projektu nakon razmatranja pitanja sa kompanijama „Itochu“, „Japan Petroleum Exploration“i „Marubeni“, koje su akcionari u konzorcijumu zajedno sa japanskom Vladom.

Ranije je na osnovu ukaza ruskog predsednika Vladimira Putina Vladi Rusije naloženo da fomira rusko društvo sa ograničenom odgovornošću, odnosno, operatora projekta „Sahalin-1“ na koga će preći prava i obaveze kompanije „Ekson neftegas ltd“.

Krajem septembra, gubernator Sahalinske oblasti Valerij Limarenko, govoreći na Dalekoistočnom energetskom forumu, saopštio je da je proizvodnja nafte i gasa na projektu „Sahalin 1“ prekinuta.

On je podsetio da je kompanija „Ekson neftegas ltd“ u aprilu obavestila o smanjenju obima proizvodnje, pozivajući se na okolnosti više sile.

“Ekson neftegas ltd“ je filijala američkog naftnog i gasnog giganta „Ekson mobil“. Početkom marta korporacija je objavila da namerava da se povuče iz projekta „Sahalin 1“.

Ovaj projekat se realizuje pod uslovima sporazuma o podeli proizvodnje. Prethodni operator projekta „Ekson neftegas ltd“ imao je 30 odsto udela, dok trenutno kompanija „Rosnjeft“ ima 20 odsto, japanski „Sodeko“ – 30 odsto, a indijski „ONGC“ 20 odsto.

sputnikportal.rs

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri