FINASIJSKI USLOVI SE POGORŠALI: Inflacija u evrozoni skočila na rekordno visok nivo

Novosti online

31. 10. 2022. u 17:08

FINANSIJSKI uslovi se ubrzano pogoršavaju, a neke zemlje se suočavaju sa rastom cena od više od 20%, pokazuju zvanični podaci

ФИНАСИЈСКИ УСЛОВИ СЕ ПОГОРШАЛИ: Инфлација у еврозони скочила на рекордно висок ниво

Foto: Shutterstock

Inflacija u bloku od 19 zemalja koje koriste evro dostigla je novi maksimum od 10,7 odsto u oktobru, prema preliminarnim podacima objavljenim u ponedeljak.

Ako budu potvrđene konačnim podacima koje će Eurostat objaviti kasnije u novembru, to će biti prvi put da je mesečna inflacija prešla iznad 10% od formiranja evrozone, pojačavajući strah od predstojeće recesije.

Porast su podstaknule cene energenata za koje je zavod za statistiku procenio da su za 41,9 odsto više nego u istom mesecu prošle godine. Veruje se da su cene hrane, alkohola i duvana porasle za 13,1% na godišnjem nivou.

Ekonomske sile Nemačka, Francuska i Italija najviše su izazvale poskupljenja, prema Eurostatu. Italija, gde se godišnja stopa inflacije za oktobar predviđa od 12,8%, zabeležila je najveći mesečni rast sa skokom od 4%. Prema preliminarnim podacima, potrošačke cene u Nemačkoj skočile su 11,6 odsto, au Francuskoj 7,1 odsto.

Baltičke države su se pojavile među najteže pogođenim zemljama sa godišnjom inflacijom koja je prešla granicu od 20%. Estonija prednjači sa procenom od 22,4%.

- Opasnost da će se pogoršanje ekonomskih izgleda pokazati gore od očekivanog, čineći preterano brz korak u normalizaciji kamatnih stopa neproporcionalnim, ne treba potcenjivati - rekao je guverner Banke Italije Injacio Visko Blumberg u ponedeljak.

U pokušaju da obori cene, Evropska centralna banka (ECB) je prošle nedelje udvostručila svoju ključnu kamatnu stopu na 1,5 odsto i potvrdila dalja povećanja stopa u narednim mesecima - preneo je RT.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri