PROFITERI ŠVERCOVALI GAS U HRVATSKU I BUGARSKU: Zašto je Vlada donela odluku da do kraja oktobra zabrani izvoz goriva

E. B. TALIJAN

19. 10. 2022. u 07:45

NAPOR države da ublaži posledice energetske krize i zaštiti privredu i građane ograničavanjem cene gasa, iskoristile su pojedine firme u Srbiji da bi ostvarile veliki profit.

ПРОФИТЕРИ ШВЕРЦОВАЛИ  ГАС У ХРВАТСКУ  И БУГАРСКУ: Зашто је Влада донела одлуку да до краја октобра забрани извоз горива

Foto N. Živanović

Ove kompanije su subvencionisano plavo gorivo, u formi komprimovanog prirodnog gasa (KPG) izvozile, i to najviše u Hrvatsku i Bugarsku.

Ovo je razlog što je Vlada Srbije u ponedeljak donela odluku da do kraja oktobra zabrani izvoz i iznošenje prirodnog gasa kako bi zaštitila domaće tržište. Ovaj privremeni embargo odnosi se upravo na KPG koji se upotrebljava i kao energent i kao motorno gorivo.

- Srbija je od uvoznika KPG-a, postala izvoznik, ali ne zato što su firme postale efikasne i konkurentne, nego zato što su koristile prirodni gas po subvencionisanim cenama, a onda ga izvozile - objašnjava dobar poznavalac energetskih prilika na tržištu.

- Država je uredbom ograničila cenu i nadoknađuje razliku u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji. Taj subvencionisani energent je ulazna komponenta za dobijanje KPG. Dakle, to ga čini jeftinijim.

U pitanju je isti gas koji u Srbiju stiže cevovodom "Turski tok", odnosno "Balkanski tok".

On se zatim komprimuje, odnosno sabija, pakuje u boce i prevozi specijalizovanim kamionima, tzv. trejlerima. Uglavnom ga koristi privreda, jer je KPG, posle prirodnog gasa iz cevovoda, najekonomičniji energent u industrijskoj proizvodnji.

- Svako ko se ne nalazi na gasnom sistemu može da upotrebljava baterije komprimovanog gasa kao energent - objašnjava naš sagovornik.

- Na primer i termoelektrana Valjevo je prešla na snabdevanje KPG-om.

Kako navodi, država je i važećom Uredbom o ograničenoj ceni gasa pokušala da spreči da se taj subvencionisani energent koristi za izvoz.

- U tom Vladinom dokumentu je navedeno da se odnosi isključivo na količine prirodnog gasa namenjenog za potrošnju u Srbiji - precizira naš sagovornik.

- Međutim, to je apsolutno nemoguće iskontrolisati. Zato je doneta odluka da se zabrani izvoz gasa.

Podsetimo, Vlada je u ponedeljak saopštila da je tu meru donela da bi se obezbedilo sigurno snabdevanje domaćeg tržišta i sprečila moguća šteta po privredu i građane.

Odluka je doneta, kako se navodi, s ciljem sprečavanja pretnje od kritične nestašice prirodnog gasa prouzrokovane poremećajem na globalnom tržištu energenata.

Kako navodi naš sagovornik, KPG se u poslednje vreme najviše izvozio u Hrvatsku i Bugarsku, ali se inače plasira u još neke zemlje u okruženju.

- U Makedoniji i Crnoj Gori ima firmi koje su redovno uvozile KPG iz Srbije i koristile ga kao energent, a one su ga kupovale od nas i kada su cene bile više, kada nije bilo ove anomalije na tržištu - objašnjava ovaj stručnjak.

- One će sada osećati posledice, jer je ovde neko hteo da se ovajdi.

Inače, KPG kao motorno gorivo nije opterećen akcizama, i zato Udruženje naftnih kompanija Srbije poslednjih mesec dana ukazuje da to dodatno narušava paritet u odnosu na druge vrste goriva na našem tržištu.

U zemljama EU vlada haos zbog njihove samoubilačke namere da proteraju rusko plavo gorivo sa svog tržišta, te su sve češći apeli evropskih privrednika koji traže jeftiniji gas, a ne zelenu energiju koja je višestruko skuplja. Na drugi problem, odnosno korist koju od čitave situacije ima Amerika, nedavno je ukazao francuski ministar finansija Bruno le Mer. On je upozorio da Sjedinjenim Američkim Državama ne treba dozvoliti da dominiraju globalnim energetskim tržištem, dok EU pati od posledica sukoba u Ukrajini. Prema njegovoj oceni, neprihvatljivo je da SAD prodaju svoj tečni prirodni gas po četiri puta višoj ceni od one utvrđene za američke privrednike. Srbija je dobro snabdevena ovim energentom i po povoljnoj ceni kupuje gas zahvaljujući sporazumu koji ima sa Rusijom, dok se manji deo nabavalja po tržišnim cenama.

NE MOŽE U SVAKO VOZILO

KOMPRIMOVANI prirodni gas (KPG) smatra se najekonomičnijim i ekološki najčistijim gorivom. Međutim, ne može da ga koristi bilo koji automobil, već samo onaj koji može da toči metan. U razvijenim evropskim zemljama je velika zastupljenost tih vozila, dok u Srbiji broj automobila koji koriste KPG kao pogonsko gorivo raste poslednjih nekoliko godina.

* * * * * * * *

BAJATOVIĆ: NAJBOLjE OBEZBEĐENI U EVROPI

ČAK i da se desi nešto loše u odnosima sa Rusijom, verujem da bi se možda promenio sistem plaćanja, ali bi Rusi svoje obaveze ispunjavali - rekao je juče generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

- Srbija je trenutno najbolje obezbeđena zemlja u Evropi, zato što je količina uskladištenog gasa 180 odsto u odnosu na kapacitet, jer skladištimo i u Mađarskoj. Imamo 660 srpskih i 280 ruskih miliona kubika što je sve pod našom kontrolom. To nikad nismo imali.

Foto Tanjug

On je kazao da se radi na kontraobaveštajnoj, fizičkoj i zaštiti preko lokalnog stanovništa trase gasovoda u našoj zemlji. Kako ističe, jedan od nacionalnih interesa je da srpski tok radi.

- Pokušaji da se gas dobije iz drugih zemalja i drugim trasama trenutno nisu tehnički mogući - objasnio je Bajatović.

- Ako ostanemo bez ikakvih količina gasa, možemo uz štednju, 90 dana da preguramo sa zalihama. Nabavljaju se dodatne količine mazuta i drugih supstituenata, pa će to uskoro biti i 120 dana. To znači da možemo da preguramo zimu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna