SVET NA PRAGU VELIKE RECESIJE: U Vašingtonu godišnji sastanci finansijskih institucija MMF i Svetske banke

I. S.

13. 10. 2022. u 07:37

SVETU preti recesija, upozorili su eksperti Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke (VBG) u Vašingtonu, gde razgovaraju o aktuelnoj finansijskoj situaciji, međunarodnom razvoju tržišta i globalnoj ekonomiji.

СВЕТ НА ПРАГУ ВЕЛИКЕ РЕЦЕСИЈЕ: У Вашингтону годишњи састанци финансијских институција ММФ и Светске банке

Foto AP

Šefica MMF Kristalina Georgieva i predsednik Svetske banke Dejvid Malpas slažu se da postoji veliki rizik od recesije, jer centralne banke podižu kamatne stope da bi se borile protiv inflacije, izazvane rastućim troškovima energije i posledicama labave monetarne i fiskalne politike.

Centralne banke, pri tome, neminovno usporavaju privredni rast. U posebnom riziku su zemlje koje zajedno čine trećinu svetskog BDP. Njima u poslednjem kvartalu ove, i prvom iduće godine, preti negativan rast. Prema procenama MMF, globalni gubici od ekonomskog usporavanja mogli bi do 2026. godine da dostignu čak četiri biliona dolara, koliko iznosi BDP Nemačke, najrazvijenije evropske ekonomije.

Danas će se zvaničnici obratiti medijima sa zaključcima sa pripremnih skupova Odbora za razvoj i Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta, a od sutra do 16. oktobra, trajaće plenarna sednica. Nivoi državnog duga, rastuće kamatne stope i rizici sistemske krize državnog duga bile su teme o kojima se raspravljalo na panelu pod nazivom "Restrukturiranje duga: Zašto premalo i prekasno".

U sklopu priprema za godišnji sastanak razvijenijih zemalja (G20) idućeg meseca u Indoneziji, Nirmala Sitaraman, šefica diplomatije Indije, zemlje koja će u decembru preuzeti predsedavanje G-20, poručila je da "grupa 20 najvećih svetskih ekonomija ima veliki potencijal da radi na globalnom javnom dobru".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri