ZAPADNE idustrijske sile su 2020. zakonima definisale "kritične mineralne sirovine" iz uvoza i počele da razrađuju strategije za sprečavanje nestašice tih minerala, čiji bi nedostatak uzdrmao "ekonomsku i nacionalnu bezbednost".

Perce

09.10.2022. 11:49

@lilit - RioTinto je iz Australije. Sada se jasno vidi zasto Rusi i Kinezi smetaju zapadu i Americi. Posto od njih ne mogu tako lako uzeti ono sto im treba dobra je za prvu pomoc i Ukrajina. Zato se tako zestoko salje vojna i novcana pomoc Ukrajincima. Ne zele da ostanu bez minerala koji njima treba za svoj ekonomski razvoj. Ako Rusi izgube, ode ceo svet u sunovrat. A ako i pobede opet ode svetu sunovrat jer zapadna gospoda i Amerikanci vec znaju gde ima njima tako potrebne sirovine i minerali da ce po obicaju siriti "svoju demokratiju" gde kod stignu da bi sebe osigurali. Ovoj planeti zemlji se ne pise dobro.

Ljubica

09.10.2022. 10:59

Zbog toga im je i KiM i BiH od posebne važnosti, ne samo strateške.Znaju da im Srbi neće svoja rudna bogatstva, tek tako prepustiti, a ovi drugi im duguju zbog podrške koju su dobili i još uvek dobijaju od njih. Nisu oni ni ljubitelji Albanaca, ni Bošnjaka, kako su muslimani iz Bosne počeli da se nazivaju.

Rusija

09.10.2022. 11:56

Vreme promena dolazi, zapadni paraziti su svesni da porazom u Ukrajini gube sve. Neće više biti krađe sirovina po svetu po principima širenja “demokratije”.

Solo

09.10.2022. 14:31

Zapad nisani svaku zemlju gde moze da odvaja i rasparcava narode a onda kao pomaze u ratom razrusene zemlje davajuci nove Bankovne kredite ili bez sukoba eksploatise i uzima jeftinu radnu snagu..Mi moramo da se okrenemo intezivnim istrazivanjima i novim patentima u Elektro magnetnom i Kvantom tehnologijom za buducnost inace smo osudjeni da robujemo ekonomskim Zapadnim uslovima ne zato sto neznamo nego sto smo tvrdoglavi,sebicni i gledamo samo licne interese koje su nas dovele danas do toga..!!! Neplaniramo nista za 30-50 godina unapred i sve gledamo kroz pice i muziku a za sutra ili par godina unapred jebiga to nema veze sa mnom..!!..Hmm... i te kako ima veze sa svima..

Kolos

09.10.2022. 14:45

Znači zemlje koji ne prihvate "prijateljsku okupaciju" radi eksploatacije nacionalnih Trepči na svojoj teritoriji mogu da očekuju "kosovizaciju" svoje države tj.ratove, "prava na samoopredeljenje", još jedan presedan od medjunarodnog prava..itd...širok je spektar izgovora..

Duško

10.10.2022. 06:30

Zapadu nema opstanka bez prirodnih resursa koji su trenutno u tuđem vlasništvu, znači uslov života je otimačina. Nadajmo se da će lopovi završiti tamo gde im je i mesto.

BOGDAN

10.10.2022. 07:33

NASI POLITICARI I VLADARI IMAJU DRUGE IZGOVORE ZA NOVE KOLONIJE I EKSPLOATACIJA DRZAVNE IMOVINE I MINERALNA BOGATSTVA KOJI PRIPADAJU DRZAVI I NARODU ONI TO DIPLOMATSKI NAZIVAJU STRANE INVESTICIJE.