BIVŠI BUGARSKI MINISTAR: Zašto nema ograničenja cene i za američki gas u EU?

Novosti online

12. 09. 2022. u 23:42

OGRANIČENjE cena gasa iz Rusije koje predlaže Evropska komisija ne treba da se odnosi samo na rusko „plavo gorivo“, izjavio je bivši ministar odbrane Bugarske Stefan Janev.

БИВШИ БУГАРСКИ МИНИСТАР: Зашто нема ограничења цене и за амерички гас у ЕУ?

Foto Tanjug/AP

-Izvinite, a zašto samo za 'Gasprom'? Zašto gledamo samo u pravcu Rusije? Zašto ne gledamo u stranu SAD i ne kažemo – molim vas, i za vas ograničenje cena. Hajde da se ponašamo kao ravnopravni partner u toj geopolitičkoj igri, u tim odnosima sa SAD sa kojima smo zaista partneri i saveznici, rekao je bivši ministar.

On je dodao da bugarska teži diversifikaciji gasnih isporuka, stoga treba voditi pregovore sa svim dobavljačima, uključujući „Gasprom“.

Po njegovim rečima, idealna opcija za diversifikaciju podrazumevala bi proporciju od 30% + 30% + 30% + 10% od različitih dobavljača.

-Sa svima treba pregovarati. 'Gasprom' nije strašilo. Ako zaista govorimo o diversifikaciji gasnih isporuka i nabavci bilo kojih drugih energenata koje Bugarska ne proizvodi i gde se oslanja na uvoz – tu treba da računamo na različite izvore, rekao je Janev za „bTV“.

Na pitanje voditelja da li „Gasprom“ smatra pouzdanim partnerom, Janev je istakao da poslovni odnosi ne bi trebalo da budu izloženi političkom pritisku. Prema rečima bivšeg ministra, u slučaju Bugarske situacija je politizovana, pa scenario koji podrazumeva ravnopravnost partnera više ne funkcioniše.

Janev nije želeo da okarakteriše odluku „Gasproma“ da obustavi isporuke gasa Bugarskoj zbog odbijanja Sofije da plaća energent u rubljama kao neprijateljski znak.

-Ne želim da tumačim neprijateljske znake, da tumačim da li je odbijanje da isporuče gas oružje ili nije. Postavljam sledeće pitanje: ko je odgovoran za tu situaciju? U Bugarskoj, u EU. Je li 'Gasprom' odgovoran za to što je napravio sopstvenu infrastrukturu i postavio svoje cevi po celoj Evropi? Gde je odgovornost evropskih birokrata, evropskih zvaničnika kada su izdali dozvolu za postavljanje tih cevi? Gde je odgovornost evropskih lidera koji za sedam meseci nisu seli za pregovarački sto i nisu rekli 'hajde da razvijemo jedinstven pristup po pitanju gasa, prema 'Gaspromu', prema 'Rusiji', rekao je Janev. .

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson saopštila je 10. septembra nakon vanredne sednice ministara energetike EU da zemlje nisu uspele da se dogovore oko uvođenja ograničenja cene ruskog gasa.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije upozorio da ukoliko se ograniče cene ruskih energenata Rusija će prestati da isporučuje i gas i naftu i ugalj.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere