EKSTRA POPUST OD 99 PARA: Trgovinski lanci "hvataju" kupce na lažna i zanemarljivo mala sniženja, Udruženja potrošača kažu da su to trikovi

B. Ca.

01. 09. 2022. u 09:00

DA je svaki dinar važan, pa i kad je nepotpun, svedoci su veliki trgovinski lanci koji mesečno "obrnu" milione.

ЕКСТРА ПОПУСТ ОД 99 ПАРА: Трговински ланци хватају купце на лажна и занемарљиво мала снижења, Удружења потрошача кажу да су то трикови

Grisine na akciji, Foto privatna arhiva

Kada vidnom bojom označe i zaokruže da je proizvod na rafu na ekstra sniženju, verovatno niko ne očekuje da je u pitanju popust manji od jednog dinara. Sniziti proizvod za 99 para i to oglasiti kao specijalnu akciju, nije nezakonito, ali kako udruženja za zaštitu potrošača smatraju, delo je nefer trgovačke prakse.

Nedavno nam je čitalac iz Beograda poslao fotografiju koju je napravio u objektu većeg trgovinskog lanca. Na slici je pakovanje slanih štapića "pardon" od 210 grama, koje su na popustu po ceni od 69 dinara.

- Verovatno većina kupaca ne pogleda prethodnu precrtanu cenu, ali u poslednje vreme, sve češće obraćam pažnju na svaki detalj, jer smo svi svedoci da nas trgovci na razne načine obmanjuju - kaže naš sagovornik M. P.

- Ovoga puta sam bio posebeno iznerviran, jer je prethodna "puna" cena grisina bila 69,99 dinara, za nepotpun dinar više nego na "ekstra" popustu.

Da su tobožnji popusti stari trgovački trik, poručuju iz udruženja za zaštitu potrošača, koja gotovo svakodnevno dobijaju fotografije "lažnih akcija i sniženja".

- Toliko se često događaju slične situacije da ne verujemo da su u pitanju greške, već sve više sumnjamo da se radi o trgovačkom triku i manipulaciji - kaže Mladen Alfirović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

- Lažna, prividna sniženja su sve češći primeri kako pojedini proizvođači ili prodavci obmanjuju potrošače.

Kako Alfirović kaže, konkretan slučaj nije strogo formalno protivzakonit, ali da bi trgovce trebalo pitati kako mogu da vrate 99 para, koje ne postoje.

- Ne postoje apoeni za plaćanje u parama, jer se iznosi do 50 para zaokružuju na nižu sumu, a iznad 50 para na višu - kaže naš sagovornik.

- To je još jedan u nizu trgovačkih trikova kojima se služe, jer 99 para u svakom slučaju - ne postoje.

PRECRTANA CENA

U NIZU "ideja" kako da privuku kupce, trgovci koriste trik sa precrtanom cenom. Obmana je u tome što su i precrtana i nova cena u stvari iste. Ovakvi slučajevi, kako poručuje Alfirović iz NOPS, spadaju u kažnjive, odnosno u slučajeve za koje ima osnova da se prijave tržišnoj inspekciji. Predviđene kazne za trgovce kada se ovakve obmane utvrde, idu od 300.000 do dva miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZAVRŠEN DRUGI DAN RADNE POSETE VAŠINGTONU: Mali - Ekonomski uspesi Srbije prepoznati kod najznačajnih svetskih finansijskih institucija