UKRAJINA JE BANKROTIRALA: "Bez pomoći Vašingtona i Brisela, zemlja više ne može da ispunjava svoje obaveze prema građanima"

Novosti online

20. 08. 2022. u 17:47

UKRAJINA je izgubila finansijsku nezavisnost i ne može da preživi bez zapadnih sredstava, saopštio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

УКРАЈИНА ЈЕ БАНКРОТИРАЛА: Без помоћи Вашингтона и Брисела, земља више не може да испуњава своје обавезе према грађанима

Foto: Tanjug/The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation via AP

Ukrajina je izgubila finansijsku nezavisnost jer ne može da ispuni svoje obaveze prema građanima bez pomoći Zapada, saopštio je Volodin.


On  je naveo da "prikupljeni porezi čine samo 40% budžeta zemlje", a od toga više od 60% odlazi na vojsku. Mesečni deficit Ukrajine iznosi pet milijardi dolara, podsetio je Volodin.

- Ukrajina je bankrotirala, bez pomoći Vašingtona i Brisela, Kijev više ne može da ispunjava svoje obaveze prema građanima. Zemlja je izgubila svoju finansijsku nezavisnost - zaključio je Volodin.


U nedavnom intervjuu za "RBK Ukrajina", ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko rekao je da će budžet za narednu godinu biti "izuzetno neizvestan" zbog "ratnih uslova".

Prema rečima Olega Ustenka, savetnika ukrajinskog predsednika za ekonomska pitanja, očekuje se da će deficit državnog budžeta Ukrajine do kraja godine dostići 50 milijardi dolara. To je oko 30-35 odsto BDP-a zemlje, rekao je on u televizijskom intervjuu prošlog meseca, dodajući da je takva situacija nastala zbog rata.


Kijev navodi da mu je potrebno pet milijardi dolara mesečno kao pomoć zapadnih sponzora. Međutim, Ustenko je rekao u julu da će im trebati dodatnih četiri milijarde dolara mesečno u naredna tri meseca da pokriju troškove hitnog smeštaja i popravke stanova za milione ljudi, kao i da finansiraju osnovni minimalni prihod za one koji su ostali bez posla.

BONUS VIDEO: Reporter "Novosti" u Donbasu na prvoj liniji fronta
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

JOŠ JEDNO PRIZNANJE: Meridianbet dobitnik prestiže CSR nagrade Wannabe magazina