MESEČNA KIRIJA DO 5.000 EVRA: Zakup nekretnina u Beogradu za dve godine poskupeo i do 70 odsto!

B. CARANOVIĆ

20. 07. 2022. u 13:00

DA nikada nije bilo skuplje iznajmiti stan u Beogradu svedoče svi koji ovih dana ne mogu ni garsonjeru u Novom Beogradu ili širem centru da pronađu za manje od 300 evra.

МЕСЕЧНА КИРИЈА ДО 5.000 ЕВРА: Закуп некретнина у Београду за две године поскупео и до 70 одсто!

Foto: M. Anđela

Stručnjaci za nekretnine kažu da je najam poskupeo od 30 do čak 70 odsto, u odnosu na period pre korone. Dodaju da su na skok cene kvadrata i u prodaji i zakupu uticali Rusi koji u velikom broju iznajmljuju stanove u svim većim gradovima Srbije i izdvajaju ogromne sume.

Beograđanka S. R. je namešten stan od 40 kvadarata na Bežanijskoj kosi izdala po ceni od 300 evra. Pre ukrajinske krize, kirija je bila 230 evra, a 2019. godine, pre pandemije - 180 evra. Kako kaže, dok oglas nije skinut sa sajta, za samo dva dana, dobila je na desetine poziva, a saznala je da ova kvadratura na Novom Beogradu i centru grada glatko ide i za 400 evra.

Stručnjak za nekretnine Milić Đoković kaže da su najviše poskupeli veliki i luksuzni stanovi i kuće, na Senjaku, Dedinju, Avali... Smatra da su na to najviše uticali privrednici iz Rusije, koji za mesečni zakup ovih nekretnina izdvajaju i do 5.000 evra. To je veći zakup za 30 do 70 odsto nego 2019.

VIŠE NOVCA I ZA NAJAM APARTMANA

OSIM u većim gradovima, poslednjih meseci veliko poskupljenje je zabeleženo u najmu apartmana u banjama širom Srbije - kaže Đoković. - Vrnjačka Banja i Zlatibor su najviše digli cene, pa su recimo apartmani koji su bili 60 ili 70 evra, sada najmanje 100 evra.

- Najveće poskupljenje zakupa je u Opštinama koje su postale biznis centri prestonice - Zvezdari, Novom Beogradu, Starom gradu, gde je kirija poskupela najmanje 50 odsto pa naviše - kaže Đoković. - Skuplje su nekretnine u Nišu za 30 odsto, Subotici za 35 procenata, ali i dalje su mnogo jeftinije nego u Beogradu. Najam u Novom Sadu, međutim, prvi put gotovo se izjednačio sa Beogradom.

Foto: "Novosti"

Prema analizi Portala "4 zida" specijalizovanog za nekretnine, nameštena garsonjera u Beogradu se oglašava prosečno za 219 evra, jednosoban stan za 311 evra, dvosoban za 549 evra, a trosoban stan za 874 evra. Ovo su podaci, međutim, koji obuhvataju sve beogradske opštine zajedno.

- Gledano posebno po opštinama, cene mogu značajno da se razlikuju - kaže Jasmina Gavrilov Dražić iz "4 zida". - Najskuplji je tradicionalno najam u Opštini Savski venac, zatim Stari grad, a nakon njih, na Vračaru i Novom Beogradu. Prema našim podacima, prosečna oglašavana cena najma garsonjere u Novom Sadu je 215 evra, a jednosobnog stana 253 evra, dok su mesečne kirije u Nišu i Subotici pristupačnije.

KRALjEVO PRVO PO BRZINI IZDAVANjA

- DOBRI stanovi se munjevito razgrabe - kaže Gavrilov Dražić. - Prosečno vreme oglašavanja stanova za izdavanje u Beogradu je 17 dana. U Novom Sadu je prosek 18 dana, dok je u Nišu i Kragujevacu - 16 dana. Stanovi u Subotici izdaju se za 14 dana. U Čačku i Somboru prosečno vreme izdavanja nekretnina je 11 dana, u Kruševcu osam. Rekorder u Srbiji je Kraljevo, gde se stanovi u proseku izdaju za samo pet dana. U ovim, manjim gradovima, dovoljno je da zaživi jedna nova fabrika, pa da se već oseti "nestašica" stanova za izdavanje.

Kako naša sagovornica kaže, koliko je Beograd skup kada je zakup kvadrata u pitanju najbolje svedoči poređenje sa drugim manjim gradovima. Cena mesečnog najma garsonjere u Beogradu, recimo za 50 evra je niža nego cena mesečnog najma dvosobnog stana u Nišu. To je za skoro 30 evra viša nego cena najma dvosobnog stana u Kragujevcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju