NERVOZA NA TRŽIŠTU: Nafta danas znatno iznad 100 dolara po barelu

Tanjug

19. 07. 2022. u 10:16

CENE nafte drže se danas znatno iznad 100 dolara po barelu nakon što su u ponedeljak zabeležile najveći jednodnevni rast od maja, usled uznemirenosti trgovaca zbog zaoštravanja situacije s tržišnom ponudom.

НЕРВОЗА НА ТРЖИШТУ: Нафта данас знатно изнад 100 долара по барелу

Foto: Arhiva VN

Međunarodno referentna nafta Brent ojačala je jutros za 0,08 posto na 106,4 dolara po barelu, a cena američke WTI nafte je porasla za 0,31 procenat na 102,8 dolara za barel na trgovanju do 9.23 časa po našem vremenu, prema podacima sa portala oilprice.com.

Nervoza na tržištu nafte se pojačala nakon što je Saudijska Arabija odbila da obeća povećanje proizvodnje u razgovorima prilikom posete američkog predsednika Džoa Bajdena toj zemlji, kao i zbog poremećaja na naftovodu Kijstoun zbog kojih su smanjene isporuke kanadske nafte američkim rafinerijama, prenosi "Blumberg".

Na naftnim tržištima je poslednjih nedelja zabeležena visoka volatilnost cena pod uticajem zabrinutosti da bi preteća recesija mogla da nagrize potražnju, pada dolara sa njegovih rekordnih nivoa i znakova da je fizički raspoloživa ponuda "crnog zlata" i dalje nedovoljna.

Istovremeno, SAD nastavljaju da guraju svoj plan da se ograniče cene ruske sirove nafte kako bi Moskva bila lišena prihoda za finansiranje rata u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)