ČEKAJU KOVERTU, A POREZ NA MREŽI: Mnogi građani Srbije, registrovani na portalu E-uprave, poresko rešenje dobili su samo elektronski

E. V. N.

23. 06. 2022. u 10:00

NEKOM u limeno, a nekom u elektronsko - sanduče. Ove godine su se građani Srbije susreli sa svim vidovima dostave rešenja za porez na imovinu, a pojedini ga još nisu - dočekali.

ЧЕКАЈУ КОВЕРТУ, А  ПОРЕЗ НА МРЕЖИ: Многи грађани Србије, регистровани на порталу Е-управе, пореско решење добили су само електронски

Foto N. Karlić

Lokalne samouprave, čiji je ovo prihod, mahom su sugrađanima koji su registrovani na portalu e-uprave, zbir obaveza poslali elektronski. Nisu svi obveznici primili obaveštenje o pristiglom dokumentu, pa neki i ne znaju da je obračun već isporučen.

Pojedine su, međutim, obavezu potvrdile i pismom.

Prilično je slična neujednačenost i po pitanju iznosa. Većina opština i gradova, i pored promene cena nekretnina, godišnji namet nije menjala. Drugi su pak zbir korigovali do određenog nivoa - skupštine su usvojile zaštitinu meru koliko najviše ovaj namet može da poraste.

BEOGRAD - U prestonici iznos poreza na imovinu ove godine nije menjan. Na rešenjima je obaveza jednaka prošlogodišnjoj. Način na koji su stizala, međutim, prilično je neujednačen. Žitelji pojedinih opština, na primer Palilule, rešenje su dobili i u e-sanduče i poštom. Građani Zvezdare, registrovani na portalu e-uprave dobili su samo elektronski, baš kao i na Novom Beogradu. Na Voždovcu su mahom stigle koverte, a u Zemunu ima još porodica kojima obračun nije dostavljen.

NIŠ - Petina poreskih obveznika u Nišu, njih 24.000, rešenje o plaćanju poreza na imovinu dobila je elektronskim putem. U pitanju su oni koji su već imali prijavljene eletronske adrese. Prema rečima Nine Ilić, vršioca dužnosti zamenika načenika Uprave za finansije, na ovaj način rešenja mogu ubuduće da dobijaju svi koji ispunjavaju uslove, odnosno oni koji se prijave na portal elektronske uprave.

- Ove godine u Nišu nije došlo do povećanja poreza na imovinu - dodaje Nina Ilić.

- Tako recimo za stan od 50 kvadrata, star 30 godina, u trećoj zoni, u Bulevaru Nemanje, iznosi od 6.000 do 7.000 dinara godišnje. Treća rata treba da se plati do 15. avgusta.

Inače, zbog povećanja cena nekretnina za očekivati je da iduće godine na osnovu većeg prometa i cena nekretnina automatski dođe po povećanja poreza.

NOVOSAĐANI koji imaju potvrđeno e-sanduče na portalu e-uprave, ukupno njih 51.392, dobilo je rešenja kojim je utvrđen porez na imovinu za 2022. godinu u elektronskom formatu. Distribucija i uručenje rešenja putem Javnog preduzeća "Pošta Srbije" vršeni su za poreske obveznike koji nemaju potvrđeno e-sanduče.

- Slanje i dostavljanje rešenja donetih u masovnom obračunu poreza na imovinu fizičkih lica za 2022. godinu i za jednu i za drugu grupu poreskih obveznika je okončana u skladu sa članom 36. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji - navode u Gradskoj poreskoj upravi.

- Utvrđeni iznosi zaduženja po rešenjima po osnovu poreza na imovinu fizičkih lica za 2022. godinu ostali su na nivou prošlogodišnjih, dakle visina poreza na imovinu nije se menjala.

JAGODINA - Iznosi poreza na imovinu u Jagodini nisu menjani za tekuću godinu, a meštani grada na Belici rešenja su dobili na kućnu adresu ili onlajn. Načelnica Gradske uprave za utvrđivanje, naplatu i kontrolu javnih prihoda Sanja Jeremić kaže da grad Jagodina već dve godine nije povećavao porez na imovinu.

- Shodno politici koju vodi aktuelna vlast, Skupština grada Jagodine donela je odluku da iznos poreza ostane nepromenjen - kaže Sanja Jeremić.

- U zavisnosti od zona i vrste nepokretnosti, porez je mogao da bude povećan i do 100 odsto, jer je cena nepokretnosti veoma porasla.

VRANjANCI koji imaju e-sanduče i registrovani su preko e-uprave dobili su poreska rešenja za 2022. godinu, dok će oni kojima rešenja stižu na kućnu adresu najverovatnije dobiti rešenja sledeće nedelje. Ovo kaže Nenad Tasić, načelnik odeljenja za budžet i finansije u Gradskoj upravi.

- Rađene su promene u smislu usklađivanja, pa su tako neki građani dobili na rešenju poreza za imovinu veći iznos i to u intervalima od 8 do 18 procenata, dok kod nekih nema izmena - rekao je Tasić.

SMEDEREVO - I u ovom gradu su svi koji imaju elektronsko sanduče dobili rešenje.

Prošle godine, elektronsko sanduče koristilo je 1.680 poreskih obveznika, što je nešto malo više od četiri odsto ukupnog broja obveznika na ovom području. Lokalna poreska administarcija prošle godine izdala je ukupno 38.000 rešenja za porez na imovinu.

Inače, kada je reč o visini poreza na imovinu, on je i dalje na nivou iz prošle godine.

U ČAČKU PETINa, u KRUŠEVCU DESETINa

ČAČAK je jedan od gradova koji je ovogodišnji iznos poreza na imovinu uskladio sa kretanjem cena na tržištu nekretnina. Rešenja su tek počela da pristižu i mnoge su neprijatno iznenadili obračuni po kojima će sada, u zavisnosti od gradske zone, porez plaćati više u proseku od 20 do 25 procenata. Skupština grada Kruševca donela je prošlog novembra korigovani cenovnik, ali je i ove godine limitirano povećanje poreza tako da ne sme biti veći od 10 posto. Obaveštenja stižu onlajn. Opomene iz lokalne poreske administracije šalju se za neplaćene poreze na imovinu koji premašuju 36.000 dinara, ali dug se može isplatiti na 24 mesečne rate. Postoji i mogućnost delimičnog otpisa kamate.

DOKUMENT DOSTAVLjEN

SVI građani koji su registrovani korisnici portala e-uprave i imaju imovinu na svoje ime rešenje o utvrđenom porezu na imovinu dobiće u svoje e-sanduče na portalu e-uprave - stoji na sjatu e-uprave.

- Elektronski dokument može se preuzeti u roku od 15 dana, a ukoliko se ne preuzme elektronski dokument u navedenom roku, smatraće se da je dostava izvršena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a