NA SIGURNOST DAJEMO SKORO 120 MILIJARDI: Izveštaj NBS o sektoru osiguranja pokazao da smo lane uplaćivali više premija

B. Caranović

11. 06. 2022. u 07:52

PROTEKLE godine žitelji Srbije su više razmišljali o situacijama "za ne daj bože", sudeći po rezultatima poslednjeg izveštaja Narodne banke Srbije o sektoru osiguranja. Ukupna premija osiguranja u Srbiji tokom prošle godine veća je za 8,6 odsto i iznosi 119,4 milijarde dinara.

НА СИГУРНОСТ ДАЈЕМО СКОРО 120 МИЛИЈАРДИ: Извештај НБС о сектору осигурања показао да смо лане уплаћивали више премија

Foto Shutterstock

Kako u izveštaju stoji, najveće je učešće neživotnog osiguranja i čini 77,3 odsto ukupnih.

Premija ovih osiguranja, u uslovima trajanja pandemije virusa korona, povećana je za 10,2 odsto. Dobrovoljno zdravstveno osiguranje, imovinsko i osiguranje motornih vozila - kasko i od odgovornosti zbog upotrebe vozila, beleže konstantan rast. U sklopu svih osiguranja, ove tri vrste osiguranja, kao i obezbeđenje imovine od požara i drugih opasnosti, učestvuju sa 66,7 procenata.

- Ubedljivo najveći rast premije, u 2021. godini beleži osiguranje pomoći na putovanju - stoji u izveštaju.

- Životna osiguranja smanjuju učešće u ukupnoj premiji sa 23,8 na 22,7 procenata, uz rast premije od 3,6 odsto. Osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila zadržalo je vodeće mesto u ukupnoj premiji sa više od 30 odsto. Na drugom mestu su životna osiguranja, a na trećem imovinska.

Na ovom tržištu lane je poslovalo 20 društava za osiguranje, isto kao i prethodne 2020. godine, ali uz smanjen broj zaposlenih na 11.244.

- Bilansna suma sektora osiguranja porasla je za 6,3 procenta i iznosi 334 milijarde dinara - podatak je iz izveštaja.

- Kapital je porastao za 5,5 procenata i iznosi 81,1 milijardu dinara.

Kako u centralnoj banci kažu, postojećim propisima kojima se uređuje delatnost osiguranja u Srbiji stvoreni su preduslovi za nove korake usklađivanja sektora osiguranja u našoj zemlji sa tim sektorom u Evropskoj uniji. Kako kažu, pod uticajem rastuće globalne neizvesnosti ispoljene tokom ove godine, ali i uticaja pandemije virusa korona koji traje već dve godine, sektor osiguranja sve više dobija na značaju.

Kada je reč o iznosu premije po stanovniku, koji je kod nas u proseku 155 dolara, naša zemlja je na 62. poziciji u svetu. U zemljama EU taj iznos je čak 2.335, a u zemljama u razvoju 174 dolara. Na prvom mestu su Kajmanska Ostrva sa prosečnom premijom po stanovniku od 11.479 dolara. Slede Hongkong i SAD, dok Slovenija sa 1.429 dolara i Hrvatska sa 398 dolara zauzimaju 27. odnosno 46. mesto.

NAŠA ZEMLjA NA 76. MESTU

PET država sa najvećim učešćem u ukupnoj premiji ostvarenoj na svetskom tržištu - SAD, Kina, Japan, Velika Britanija i Nemačka, u 2020. godini pokrivale su 66,8 procenata tržišta osiguranja. Naša zemlja je prema ostvarnoj premiji na 76. mestu. Po stepenu razvijenosti, daleko je ispod proseka zemalja članica EU. Prema učešću premije u procenjenom BDP u 2020. godini od dva odsto, Srbija je 63. poziciji, dok je kod zemalja EU taj udeo čak 6,9 procenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice