NAFTA TEČE DO SRBIJE, ALI NEĆE BITI RUSKA: Mi ovaj energent već uvozimo iz Iraka, Irana, a imamo i zalihe

V. N.

06. 06. 2022. u 09:21

NOVIM paketom sankcija EU prema Rusiji onemogućeno je snabdevanje NIS ruskom naftom, ali može da se nastavi snabdevanje preko hrvatske luke Omišalj svim ostalim vrstama sirove nafte, poručuju iz Ministarstva rudarstva i energetike.

НАФТА ТЕЧЕ ДО СРБИЈЕ, АЛИ НЕЋЕ БИТИ РУСКА: Ми овај енергент већ увозимо из Ирака, Ирана, а имамо и залихе

Foto A. Stanković

Novim, šestim paketom sankcija zabranjuje se snabdevanje ruskom sirovom naftom preko luka i morskim putem, a NIS se snabdeva sirovom naftom koja se tankerima doprema do luke Omišalj, kaže se u odgovoru Ministarstva koje je dostavljeno Tanjugu. To znači da nema mogućnosti da se do Rafinerije u Pančevu više doprema ruska sirova nafta, ali NIS može da uvozi sirovu naftu iz bilo koje druge zemlje, kao što je u prethodnom periodu već uvozio sirovinu iz Iraka i nekih drugih država, navodi se u informaciji.

Iz Ministarstva objašnjavaju da Srbija nije jedina evropska zemlja koja bi bila pogođena novim paketom sankcija EU, i dodaju da se čini sve da sigurno snabdevanje bude obezbeđeno.

- Šesti paket sankcija stupa na snagu od momenta objavljivanja, ali je dat period od šest meseci svim članicama EU za implementaciju u kojem treba da se završe svi postojeći ugovori i spot nabavke sirove nafte. Za derivate nafte ovaj tranzicioni period je osam meseci - navodi Ministarstvo.

Foto Tanjug

Dodaju da se to odnosi na sve nabavke koje se obavljaju transportom brodovima do luka.

Ističe se da su izuzeci od šestog paketa države-članice EU koje se ruskom sirovom naftom snabdevaju preko naftovoda.

- Navedeno je da Mađarska i Slovačka mogu da nastave sa snabdevanjem ruskom sirovom naftom naftovodom, ali nakon osam meseci više ne mogu da prodaju derivate nafte proizvedene od ovako uvezene sirove nafte članicama EU, ili trećim državama. Bugarska, Češka i Hrvatska zbog svoje specifične situacije izuzete su i imaju mogućnost i ubuduće da nastave sa snabdevanjem i posle perioda od osam meseci, ali su u obavezi da obezbede alternativne rute za snabdevanje - navodi se u informaciji.

- Embargo Evropske unije na uvoz sirove ruske nafte neće negativno uticati na Srbiju. Šesti paket sankcija neće imati negativne posledice po nas jer on podrazumeva da ne može da se uvozi ruska nafta brodovima, a može kroz naftovode Mađarske, Slovačke i Češke. Srbija i NIS pre više od mesec dana su objavili da najmanje nafte kupuju iz Rusije, a najviše sa Bliskog istoka, Iraka, Irana... - ističe za "Novosti" Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.

Ona dodaje da su u poslednje vreme stizale određene količine ruske nafte jer su počeli da je prodaju po nižoj ceni. Međutim, za šest meseci, kada stupi na snagu ova mera, Srbija će se snabdevati od drugih trgovaca. Uz to naša zemlja ima i rezerve sirove nafte, pojašnjava Putnikovićeva.

PRITISAK NA TRAŽNjU

IZ Ministarstva poručuju da će se u narednom periodu, pored rešavanja pitanja snabdevanja, raditi i na povećanju zaliha sirove nafte "koje bi uz stabilne rezerve naftnih derivata dale dodatnu sigurnost u slučaju poremećaja na tržištu".

Ističe se da je jedna od očekivanih posledica novog paketa sankcija EU i pritisak na tražnju jer će i druge zemlje tražiti alternative uvozu nafte iz Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna