KUPUJU DUGOVE NEPLATIŠA: Na tržište ulazi firma koja otkupljuje potraživanja građana i privrede

B. Ca. - S. B.

28. 05. 2022. u 15:03

TRGOVANjE problematičnim dugovanjima srpskih građana i privrede izgleda da je unosan posao.

КУПУЈУ ДУГОВЕ НЕПЛАТИША: На тржиште улази фирма која откупљује потраживања грађана и привреде

Foto. N. Skenderija

Na tržište ulazi novi igrač. Srpska Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je koncentraciju "Eos invest EE" iz Hamburga i vašingtonskog International Finance Corporation. Oni osnivaju privredno društvo, koje će otkupljivati problematična potraživanja u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Rumuniji i - Srbiji.

Trenutno su u Registru privrednih subjekata, kako kažu u APR, upisana 34 aktivna društva iz ove branše. Pretežna delatnost im je 8291 - delatnost agencija za naplatu potraživanja i kreditnih biroa.


"Eos invest" se bavi kupovinom neobezbeđenih i obezbeđenih dužničkih portfolija, a ključni su komunalni sektor, bankarstvo, nekretnine i e-trgovina. Prema prijavi Komisiji vidi se da se potraživanja načelno odnose na portfolije obezbeđenih problematičnih kredita odobrenih stanovništvu i privrednim društvima i na pojedinačne obezbeđene problematične kredite odobrene privrednim društvima, gde su dužnici pravna lica i građani.


- Ovo društvo neće poslovati na tržištu usluga upravljanja kreditima, budući da društvo neće pružati usluge upravljanja kreditima trećim licima u Srbiji - ističe Komisija. - Prema navodima u prijavi, kupovina obuhvata kupovinu potraživanja od poverioca, pri čemu se vlasništvo nad potraživanjem prenosi na kupca potraživanja. U većini slučajeva, dugovanje naplaćuje kupac potraživanja, bilo interno ili u partnerstvu sa društvom za naplatu dugovanja. Po pravilu, prodaja potraživanja se obično zaključuje nakon zatvorenog tenderskog postupka ili bilateralnih pregovora.


"Eos grupom" upravlja hamburška "Oto holding". Oni već imaju u Srbiji firmu - "Eos Matriks".


U Srbiji, inače, moguće je ustupiti dugove stanovništva prema komunalnim preduzećima, mobilnim operaterima. Bankarski krediti stanovništva, međutim, zasad su van domašaja otkupljivača dugova. Od Narodne banke Srbije juče smo tražili pojašnjenje znači li ulazak novog, očigledno regionalnog igrača, da će se menjati Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga.


- Taj zakon dopušta mogućnost ustupanja potraživanja koje banka ima prema fizičkom licu jedino drugoj banci, zbog čega ustupanje potraživanja drugom pravnom licu ne bi bilo dopušteno sa stanovišta važećeg pravnog okvira - tvrde u NBS. - Ne postoji ni licenca koja bi agencijama za naplatu potraživanja omogućila rad sa navedenim potraživanjima od građana.


Kako u NBS kažu, nemaju saznanja da se na tržištu Srbije postupa na način suprotan ovom zakonskom ograničenju i dodaju da u ovom momentu ne postoje uslovi za ukidanje zabrane prodaje potraživanja banke od fizičkog lica drugim licima koja nisu banke, polazeći od toga da se u trenutnim okolnostima najviši stepen zaštite prava korisnika finansijskih usluga može postići jedino ako se potraživanja prodaju isključivo licima koja su pod nadzorom Narodne banke Srbije - u ovom slučaju bankama u Republici Srbiji.

SMANjENI NENAPLATIVI DUGOVI


REŠAVANjE pitanja problematičnih potraživanja poslednjih godina, od kada je usvojena Strategija za rešavanje ovog problema, smanjen je sa 22,5 odsto na sadašnjih oko 3,5 procenata. Tokom 2019. i 2021. godine sprovedene su dve velike prodaje nenaplativih potraživanja. Kako nadležni kažu, benefiti prodaje problematičnih potraživanja su lišavanje obaveza, troškova, sudskih naknada koje nenaplativa potraživanja podrazumevaju. Prodaja omogućava da se i Ministarstvo finansija, banke, i druge institucije fokusiraju na druge probleme, odnosno na svoje primarno poslovanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)