"TRŽIŠTE HRANE STABILNO" Matić: Dobra snabdevenost

Tanjug

23. 05. 2022. u 10:28

MINISTARKA trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je tržište hrane stabilno, a snabdevenost dobra, te da borba sa inflacijom ostaje prioritet, dodajući da se pad inflacije očekuje u drugoj polovini godine.

ТРЖИШТЕ ХРАНЕ СТАБИЛНО Матић: Добра снабдевеност

Foto Ministarstvo

Uredba Vlade Srbije o ograničenim cenama osnovnih životnih namirnica je na snazi do 28. juna.

- Kada govorimo o tržištu hrane i u nekim mnogo težim vremenima – na početku kovida kada je bila složenija i komplikovnija situacija, kada govorimo o zaustavljanju nekih proizvodnih procesa, prekidima nekih distributivnih lanaca - mi smo imali dobru snabdevenost tržišta - rekla je Matićeva za RTS.

Kako je istakla, ne moramo da brinemo o našem tržištu.

Matićeva je ukazala da je, pre svega, najveća briga uvezena inflacija, tako da borba sa inflacijom ostaje prioritet.

Ona je rekla i da uvezena inflacija nije samo naša briga, jer i Evropa i svet pokušavaju da je stabilizuju, dok je ono što u najvećoj meri doprinosi skoku inflacije, problem sa energentima.

- Pored mera koje preduzimamo kao država, NBS i Ministarstvo finansija, i uredbe su bile u cilju zaštite potrošača i kontrole inflacije - podvukla je ministarka.

Navela je da će ponovo robne rezerve reagovati sa dodatnih 23.000 tona brašna ka pekarskoj industriji po subvencionisanim cenama od 33 dinara po kilogramu, kako bi se tržište zaštitilo.

Ona je rekla i da su cene mesa u Srbiji i pre krize, rata u Ukrajini i kovida bile više nego u regionu, iz brojnih razloga.

- Skok cena energenata i žitarica utiče na cene mesa, a i ograničavanje cena nekog mesa može imati posledično neku vezu. Mi nemamo veliki stočarski fond, to takođe utiče - rekla je Matićeva.

Navela je i da je stanje u robnim rezervama dobro i pod kontrolom.

Kada su u pitanju cene, očekuje se da od polovine godine krene stabilizacija, a sa padom inflacije počeće se, kaže, u drugoj polovini godine.

Ministarka je dodala i da je devizni priliv od turizma ove godine 43,5 odsto veći u odnosu na prošlu godinu, a u 2021. ostvarena je, kaže, najbolja turistička sezona, sa deviznim prilivom od preko 1,5 milijardi evra.

Podsetila je i da su vaučeri za odmor u Srbiji podeljeni, te dodala da očekuje da će, od septembra, sa Ministarstvom finansija uspeti da obezbede bar još jedan kontingent tih vaučera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)