ELEKTRIČNI AUTOMOBIL IZ ŠUMADIJE: "Stelantis", kompanija nastala spajanjem "Fijat Krajslera" i PSA grupe, ulaže u kragujevačku fabriku

S. BULATOVIĆ

29. 04. 2022. u 06:30

IZ "Fijatove" fabrike u Kragujevcu od 2024. godine trebalo bi da izlaze - elekrtični automobili.

ЕЛЕКТРИЧНИ АУТОМОБИЛ ИЗ ШУМАДИЈЕ: Стелантис, компанија настала спајањем Фијат Крајслера и ПСА групе, улаже у крагујевачку фабрику

Foto Tanjug

Ministarstvo privrede i "Fijat Krajsler automobili Srbija" potpisali su juče Ugovor o dodeli podsticaja. Da bi u Srbiji počela proizvodnja četvorotočkaša "na struju", kompanija će uložiti 190 miliona evra, a Srbija 48 miliona evra.

Nova generacija automobila biće deo brenda "Stelantis". To je multinacionlna grupacija, nastala prošle godine, spajanjem "Fijat Krajslera" i francuske PSA. Delegacija "Stelantisa" sastala se juče sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Ovaj dan je veoma važan za Srbiju. Počela je potpuno nova era u investicijama u našu zemlju - rekao je Vučić.

- Moramo da prođemo kroz velike promene, budući da je neophodno da se uradi infrastruktura za punjenje ove vrste vozila. Mi smo danas potpisali dogovor o finansiranju električnog automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu. Sada ide tranzicioni period do 2023, već od 2024. idemo sa proizvodnjom jednog modela. Ugovor sa "Stelantisom" predviđa investiciju vrednu 190 miliona evra, dok će Srbija uložiti svojih 48 miliona evra. Veoma važna informacija je da će "Stelantis" imati nešto manje od 80 ili 100 novih modela do 2030. godine. Potpuno vam je jasno kakva se revolucija priprema na automobilskom tržištu.

Ugovor o dodeli sredstava podsticaja između Ministarstva privrede i "Fijat Krajsler automobili Srbija" potpisali su ministarka privrede Anđelka Atanasković i izvršna direktorka FKA Srbija i direktorka globalne korporativne kancelarije kompanije "Stelantis" Silvija Berneti.

- "Stelantis" će u kragujevačkoj fabrici instalirati novu platformu za električna vozila za proizvodnju kompaktnih vozila, koja bi otpočela sredinom 2024. godine - poručio je izvršni direktor "Stelantisa" Karlos Tavareš.

Foto Tanjug

- Ova nova platforma namenjena za električna vozila odgovaraće savršeno proizvodima iz A,B i C kategorije i unaprediće efikasna i čista rešenja za gradsku mobilnost naših brendova. To će građanima ponuditi slobodu kretanja i borbu protiv globalnog zagrevanja putem čistih, bezbednih i pristupačnih rešenja. Ovo zahteva zaokret. Od cene energije do podsticaja koji podržavaju zaokret tržišta ka električnim vozilma, a kombinacija tih aktivnosti će staviti Srbiju i Evropu u čvrstu poziciju u pogledu energetske tranzicije ka pristupačnoj i održivoj mobilnosti.

Plan te kompanije je da do 2030. proizvode najmanje 75 novih modela električnih vozila, od čega 50 u Evropi. Država Srbija je vlasnik trećine fabrike u Kragujevcu. Ovaj pogon, čulo se juče, igra ključnu ulogu u strateškom planu Dare Forward 2030. kompanije "Stelantis".

Foto Tanjug

DUGOROČNA STRATEGIJA

NAMERA "Stelantisa" je da do kraja ove decenije dostigne stopostotnu prodaju miksa putničkih električnih vozila (BEV) u Evropi. Istovremeno očekuju nultu emisiju štetnih gasova do 2038.

- Novi kompaktni automobil, koji tek treba da bude imenovan, proizvodiće se u kragujevačkoj fabrici, kao naslednik modela "fijat 500L" koji se trenutno proizvodi - saopštio je "Stelantis".

- Fabrika takođe može da bude konfigurisana tako da podrži potencijalne dodatne količine drugog vozila, na osnovu kontinuiranog unapređenja performansi.

Kompanija planira ukupne investicije od više od 30 milijardi evra do 2025, a strategija uključuje razvoj četiri platforme za električna vozila: STLA Small, Medium, Large i Frame.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna