SLAŽU KUĆU KAO "LEGO": Do 30. aprila traje Sajam građevinarstva, koji je okupio izlagače iz 23 zemlje

S. B.

28. 04. 2022. u 07:45

PRAVA kuća, od čvrstog materijala, sagrađena je za svega 18 sati. Blokovi su precizno sastavljeni, poput "lego" kocaka, i spojeni lepkom.

СЛАЖУ КУЋУ КАО ЛЕГО: До 30. априла траје Сајам грађевинарства, који је окупио излагаче из 23 земље

Foto N. Skenderija

Malter, koji je loš izolator, pa time i smanjuje energetsku efikasnost objekta, sprema se za istoriju. Blok sa integrisanom izlocijom samo je jedan od noviteta koje posetioci mogu da vide na 46. Međunarodnom sajmu građevinarstva.

Pod kupolama "Beogradskog sajma", ali i pod vedrim nebom, sakupljene su najmodernije trehnologije, materijali i mašine koji se trenutno koriste u gradnji. Najbolje podloge, pločice, kade, crepovi, ograde, ali i bageri, kranovi... Skoro 200 izlagača iz 23 države sveta predstavlja svoje glavne adute.

- Iza nas su dve teške godine, tokom kojih je građevinarstvo u Srbiji pokazalo da je sposobno da izdrži izazove i da zadrži visok stepen efikasnosti rada i obezbedi stalan priliv investicija - rekao je ministar građevinarstva Tomislav Momirović na otvaranju izložbe.

- Sada gledamo u budućnost i postavljamo osnove za dalji nastavak ovog istorijskog talasa investicija u srpski građevinski sektor. Vlada Srbije nastavlja investicioni ciklus u velike infrastrukturne projekte.

Tomislav Momirović, Foto N. Skenderija

Graditeljima se nude zidne i podne pločice čiji dezeni liče na umetničke fotografije.

Od mermernog kamena prave se staze, čiji odsjaj podseća na pliš. Pomešan sa smolom, ovaj kamen daje izdržljivu "fasadu". Investitori ovde mogu da se opreme video-nadzorom, rampama i ostalim sigurnosnim paketima. Proizvođači nude i rešenja za pametne gradove i kuće, najsavremenije modele upravljanja električnom energijom, koji se već primenjuju širom Evrope.

- Garantujem da sve što postoji i koristi se u svetu, može da se nađe ovde - uveren je Ivan Vujisić, direktor "Vinerbergera", sponzora ove manifestacije.

STANOVI NA MORU

SA štandova Sajma građevinarstva ne mame samo materijali neophodni za gradnju. Ima sadržaja i za one koji ne bi da se upuštaju u građevinski poduhvat, nego bi da kupe već gotove stanove. I to ni manje, ni više nego na obali Sredozemnog mora. Stanovi u turskoj Alanji nude se po ceni od 47.500 do 115.000 evra. Objašnjavaju nam da se cena ne obračunava po kvadratu, beć po čitavoj jedinici, u zavisnosti od opreme, položaja, pa i veličine. I zainteresovanih, kažu, ima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UKUS BOGATIH KVALITETNIJI: Da li svetski proizvođači imaju dvostruke aršine kada plasiraju robu u različite države