OVO JE ISTORIJSKI TRENUTAK: Da li će se Tviter pokazati kao mreža slobode govora kada ga preuzme Ilon Mask?

Novosti online

27. 04. 2022. u 07:21

UREDNIK ekonomske rubrike "Večernjih novosti" Dušan Stojaković gostovao je u Jutarnjem programu RTS-a, gde je govorio o kupovini kompanije Tviter od strane najbogatijeg čoveka na svetu Ilona Maska.

ОВО ЈЕ ИСТОРИЈСКИ ТРЕНУТАК: Да ли ће се Твитер показати као мрежа слободе говора када га преузме Илон Маск?

Foto: AP

Stojaković je rekao da nije važno koliko će Mask zaraditi ovom kupovinom, i naglasio je da živimo u istorijskom trenutku.

- Svetski bogataši poput Maska polako preuzimaju ulogu države. Na stranu to što oni, poput Bezosa, imaju i svemirske programe, sada kontrolom jedne velike svetske društvene mreže ulaze u sferu informisanja - rekao je Stojaković.

On je podsetio da je bivšem predsedniku SAD izbrisan nalog na Tviteru 2021. godine, i da i sada tokom krize u Ukrajini vidimo da je dostupnost informacija kontrolisana.

- Sa nestrpljenjem čekam da vidim kako će Tviter funkcionisati kada ga Mask preuzme, i da li će se Tviter zaista pokazati kao mreža slobode govora, i da li ćemo ponovo dobijati, kao na početku, brze i tačne informacije - istakao je Stojaković.

Foto: Printscreen/RTS

U današnjem broju "Večernjih novosti" objavljen je intervju sa čuvenim slovenačkim ekonomistom Jožeom Mencingerom, koji je istakao da je za rat u Ukrajini kriva Amerika.

Stojaković, koji je razgovarao sa Mencingerom, kaže da je slovenački ekonomista istakao da je vrlo jasno kako su SAD, insistiranjem da Ukrajina uđe u NATO, iako su znale da Rusija to neće dozvoliti, dovele do krvoprolića. 

- Mencinger vrlo kritički gleda na ovu krizu. Pitao sam ga da je Srbin, da li bi uveo sankcije Rusiji, i on je rekao da kao ekonomista nikada to ne bi uradio, ali da kao čovek bi možda to uradio. Vrlo jedan zanimljiv intervju. On je inače veliki kritičar EU i savremenih političkih tokova. Ja mislim da se vaši gledaoci neće pokajati ukoliko danas kupe "Novosti" - rekao je Stojaković.

Mencinger je komentarisao i pobedu Roberta Goloba na izborima u Sloveniji, a urednik ekonomske rubrike "Novosti" ističe da je zanimljivo kako je Golob ranije bio direktor jednog velikog javnog preduzeća kog je smenio Janša kada je došao na vlast. 

- Sada smo došli u situaciju da jedan smenjeni direktor smeni čitavu vlast. Zanimljivo je da je on počistio i veliki broj stranaka levice, koje nisu uopšte prešle cenzus. Slovenija ulazi u jednu novu fazu. Moguće je da će on doneti jednu novu energiju, ali smo videli u slučaju Cerar da se politički anonimusi, koji su upravo zahvaljujući društvenim mrežama došli na vlast, često ne zadrže dugo na vlasti - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024