CELA SRBIJA SE VIDI KAO NA DLANU: Ministar Mali obišao kontrolni centar Poreske uprave

Novosti online

13. 04. 2022. u 14:07

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković obišli su novi kontrolni centar Poreske uprave.

ЦЕЛА СРБИЈА СЕ ВИДИ КАО НА ДЛАНУ: Министар Мали обишао контролни центар Пореске управе

Foto: Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali obišao je novi kontrolni centar Poreske uprave, iz koga će se pratiti poslovanje poreskih obveznika u novom sistemu e-fiskalizacije i izjavio da je veoma zadovoljan kako kontrola funkcioniše.

- Cela Srbija se vidi kao na dlanu, svi poreski obveznici i njihov promet se vidi u realnom vremenu. Upravo je to ono što smo želeli da postignemo kako bismo uveli red u fiskalizaciju - rekao je Mali.

Podsetio je da se bliži 1. maj, rok do koga su svi obveznici dužni da pređu na novi sistem i pozvao one koji to još nisu uradili da ispune svoju zakonsku obavezu.


- Oko 140.000 obveznika se prijavilo za novi sistem sa 200.000 maloprodajnih objekata, odnosno lokacija. Isplaćene su subvencije za sve zahteve koji su stigli, a to je oko 130.000 obveznika koji su dobili po 100 evra po maloprodajnom objektu i 100 po fiskalnom uređaju - rekao je Mali.

Centar je sa njim obišla i direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković i istakla da je ovim centrom Srbija dobila moćan alat koji omogućava napredniju analizu rizika i gde će inspektori u kancelarijama imati potpuni uvid u dešavanja na prodajnim objektima širom Srbije.

- Nakon toga se rade razne analize i inspektori će ići u ciljane kontrole sa velikim brojem informacija o poreskom obvezniku i prodajnom mestu koje je predmet kontrole - rekla je ona.

Dodala je da se veliki broj obveznika uključio u novu fiskalizaciju i da Poreska uprava dnevno dobije oko dva miliona računa.

Prva e-faktura je prošla kroz produkcionu verziju Sistema elektronskih faktura, koja je i zvanično dostupna korisnicima, a Ministarstvo finansija još jednom poziva sve subjekte javnog sektora da se registruju i pređu na sistem e-faktura do najkasnije 1. maja.

Podsetimo, do sada se na produkcionu verziju Sistema elektronskih faktura prijavilo 1.768 pravnih lica, od čega 1.398 korisnika javnih sredstava. Korišćenje produkcione verzije Sistema e-faktura je do 1. maja dobrovoljno, a nakon toga će ono biti obavezno za subjekte javnog sektora koji žele da šalju, primaju i čuvaju fakture, kao i za subjekte privatnog sektora koji žele da izdaju e-fakturu subjektima javnog sektora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum