U PLANINICAMA DOM IZ SNOVA: Među prvih 65 ovogodišnjih dobitnika kuća na selu mladi bračni par iz Beograda

B. Caranović

08. 04. 2022. u 09:46

SELO Planinice kod Mionice za nekoliko dana postaće dom mladom paru iz Beograda Anastasiji Čakarević (20) i Anasu Lababidiju (30). Kuću o kakvoj su sanjali, sa okućnicom od gotovo dva hektara, kupili su novcem dobijenim preko Programa Ministarstva za brigu o selu. Umesto podstanarskog života u prestonici, tamo nameravaju da sviju gnezdo, uzgajaju domaće životinje, povrće i voće i žive od svog rada.

У ПЛАНИНИЦАМА ДОМ ИЗ СНОВА:  Међу првих 65 овогодишњих добитника кућа на селу млади брачни пар из Београда

Anastasija Čakarević (20) i Anas Lababidiju (30) / Privatna arhiva

Njih dvoje su među prvih 65 ovogodišnjih dobitnika sa kojima su u četvrtak u Palati "Srbija" potpisani ugovori o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom.

- Jedva čekamo da počnemo da živimo u našoj novoj kući i želja nam je da imamo mnogo rumene i zdrave dece koja rastu na selu. Priroda je prelepa, zemlja plodna i nameravamo da posadimo baštu, uzgajamo maline, kupine i aroniju, a kasnije kupimo piliće, dve koze, prasiće i ovce - priča Anastasija i dodaje da sa Anasom deli iste vrednosti. On je po ocu Sirijac, rođen u Beogradu. Nedavno su se venčali u pravoslavnoj crkvi, a u Mionici će sklopiti i zakonski brak. U glavnom gradu, gde žive kao podstanari, Anas zarađuje kao dostavljač. Dok ne zaživi posao sa poljoprivredom u Mionici, Opština će mu pomoći da pronađe posao.

Inače, Anas i Anastasija rešili su da promene prezime u Savić, u čast Svetom Savi, koji se kao slava obeležavao u kući koju su kupili.

Među novim vlasnicima kuća u četvrtak su u Palati "Srbija" bili i Laslo i Jelena Vidač, koji se sa petoro dece iz Kikinde sele u Banatsko Veliko Selo.

- Presrećni smo, kuća je predivna - mališani će imati svoje sobe, a mi šansu da se odvojimo iz zajednice - kažu Vidači za "Novosti".

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić poručio je u četvrtak da će svi mladi koji žele da žive na selu imati priliku da dobiju svoj krov nad glavom.

- Pozivamo ih da se odvaže, da potraže kuću kod komšija, prijatelja, u zavičaju - kaže Krkobabić. - Lokalne samouprave će ih podržati, a država će odobriti sredstva. U narednom periodu pomoći ćemo im i da krenu da privređuju.

Najjeftinija nekretnina staje 588.168 dinara, nalazi se u selu Bačko Gradište u opštini Bečej, ima 67 kvadrata i okućnicu od 2,64 ara. Maksimalan iznos od 1,2 miliona dinara dostigle su seoske kuće u opštinama Apatin, Bač i Bačka Palanka, a najveća se nalazi u Odžacima, u selu Bački Brestovac, i ima 336 kvadrata.

RASPODELjUJE SE POLA MILIJARDE

U PRVIM kućama dodeljenim ove godine, u 17 opština, živeće osam poljoprivrednika, 12 samohranih roditelja i 45 porodica. Za ovaj program u budžetu Republike Srbije ove godine predviđeno je 500 miliona dinara. Po kući dozvoljen je iznos do 1,2 miliona dinara, koja se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška novca, a najkasnije do 1. novembra. U prošlom ciklusu dodeljena je 651 seoska kuća sa okućnicom u čak 100 jedinica lokalnih samouprava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna