SPREMNO POLA MILIJARDE ZA JOŠ 500 KUĆA NA SELU: Raspisan novi javni konkurs

B. Ca.

22. 02. 2022. u 14:49

Tokom prošlogodišnje akcije useljena je 651 seoska kuća, a omiljena bila sela u Vojvodini, naočoto Bačke Palanke

СПРЕМНО ПОЛА МИЛИЈАРДЕ ЗА ЈОШ 500 КУЋА НА СЕЛУ: Расписан нови јавни конкурс

ministarstvo za brigu o selu

MLADI koji bi želeli da žive na selu, već od danas mogu da traže kuću u koju bi želeli da se usele. Novi javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu kuća sa okućnicom, raspisalo je danas Ministarstvo za brigu o selu. Za ovaj program izdvojeno je pola milijarde dinara, a očekuje se da će ove godine oko 500 porodica dobiti krov nad glavom.

Tokom prošlogodišnje akcije useljena je 651 seoska kuća u 100 jedinica lokalne samouprave, za čiju je kupovinu izdvojeno 686,5 miliona dinara. Omiljene lokacije koje su mladi birali prople godine bila su sela Bačke Palanke. Čak 48 porodica se skućilo na prostoru ove oppštine. Popularna sela su Parage, Gajdobra, Nova gajdobra, Despotovo, Pivnice, Mladenovo, Obrovac, Tovariševo i Silbaš.

- Maksimalan iznos za kupovinu kuća bio je 1,2 miliona dinara, a tako će biti i ove godine. Najjeftinija je u prethodnom konkursu bila u okolini Knjaževca i plaćena je manje od 400.000 dinara - rekao je Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu. - Akcija je naišla na izuzetan prijem građana i drago nam je što mnogi svoj život vide u selima Srbije. Onoliko koliko bude zahteva, koliko bude interesovanje mladih ljudi za život na selu, toliko će i država biti spremna da izdvaja sredstva za te namene. Ove godine nastavljamo misiju koju smo prošle godine započeli, sa ciljem da na selo vratimo oko 30.000 porodica.

Kroz prošli Program svoj dom u selu dobilo je 515 parova, 81 mladi poljoprivrednik i 55 samohranih roditelja. Na selu je nastavilo da živi 519 porodica, koje su konačno dobile šansu da se osamostale, a 132 para je napustilo grad i otišlo da živi u selu. Prema pravilu konkursa, mladi moraju da budu do 45 godina starosti, a u proseku su dobitnici kuća lane, imali 30,3 godine.

Na listi najdržih loakcija bile su i one na prostoru Sombora - pa je 33 mlada para kuće kupilo u selima Aleksa Šantić, Bački Breg, Monoštor, Bezdan, Gakovo, Doroslov, Kljajićevo, Svetozar Miletić, Stanišić, Stapar, Čonoplji. Veoma primamljiva bila su i sela na prostoru Kule - Kruščić, Lipar, Nova Crvenka, Ruski Krstur i Sivac. Mnogi su se interesovali i za sela Apatina, Kikinde, Aleksinca, Dimitrovgrada, Svilajnca. Useljeno je 12 kuća u okolini Pirota, a najjeftinije domaćinstvo plaćeno je oko 3.000 evra u selu Gornja Kamenica.

Prema rečima Krkobabića, među mladima koji su zainteresovani za stare kuće na selu su i oni sa više dece, a tokom ovogodišnjeg programa, krov nad glavom bi mogla da dobije i jedna trinaestočlana porodica koja se intersovala za novi konkurs. Novina je da će ovoga puta sukcesivno biti rešavane prijave, kako budu pristizale na konkurs. Kuće koje mladi odaberu, i ovoga puta moraju da imaju uslove za život - vodu, struju i kanalizaciju i da ne budu skuplje od oko 10.000 evra.

NEMA PRODAJE

KUĆA koja se kupi od sredstava dobijenih konkursom ne može da se prodaje sledećih deset godina. Ne može da bude ni predmet hipoteke ili zaloge za kredit, narednih pet godina. Novac koji se odobri konkursom biće uplaćen na račun lokalne samouprave, a zatim u prisustvu budućih vlasnika na račun prodavca nekretnine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)