IMA ZALIHA I ZA JAČU KRIZU: Ministar finansija i guvernerka na otvaranju Kopaonik biznis foruma

E. B. TALIJAN

07. 03. 2022. u 22:32

ROBNE rezerve naše zemlje su pune, obezbeđene su zalihe svega što je potrebno. Imamo jake i stabilne finansije i možemo da nabavimo sve što je neophodno i ukoliko dođe do još gore krize.

ИМА ЗАЛИХА И ЗА ЈАЧУ КРИЗУ: Министар финансија и гувернерка на отварању Копаоник бизнис форума

Foto Tanjug

Ovo je u ponedeljak na otvaranju Kopaonik biznis foruma poručio ministar finansija Siniša Mali, ističući da teret preuzima država i da će to nastaviti da čini.

On je podsetio na mere Vlade usmerene na zaštitu građana i prirede. Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković istakla je da ta insitucija bez oklevanja štiti interese građana, privrede i bankarskog sektora, što je pokazala i brzim reagovanjem u slučaju Zberbanke.

- Zamrzli smo cene goriva, namirnica, nema povećanja cene struje - istakao je Mali. - Kurs je i dalje stabilan i država ne dozvoljava da se prelije na privredu. Ovu krizu nismo izabrali mi, uvezli smo je spolja. Posle pandemije, krenula je energetska kriza, posledično je usledila inflacija, a onda i konflikt u Ukrajini. On je podsetio da su tri paketa državne pomoći građanima i privredi iznosila ukkupno 8,8 milijardi evra, što je 18,2 odsto BDP. Srbija u poslednje dve godine, u vreme najveće ekonomske krize, kako navodi, napreduje.

- Kumulativno u 2020. i 2021. naša zemlja imala je najveći rast BDP-a u Evropi - naglasio je Mali. - Sačuvali smo radna mesta i proizvodne kapacitete, nije bilo masovnog otpuštanja radnika, povećali smo plate i penzije. Nismo odustali od ulaganja 14 milijardi u kapitalne projekte koje predviđa program Srbija 2025.

On je naglasio da je fokus na pronatalitetnoj politici i da je pokazana briga za mlade ljude. Govoreći o globalnoj situaciji, rekao je da niko ne zna šta će se sve dešavati i ukazao na rekordne cene koje dostižu energenti. Gas je u ponedeljak na svetskim berzama prešao 3.600 dolara za 1.000 kubika, a ugalj je 75 odsto skuplji. On ističe da država ima čime da reaguje i da će preuzeti teret svake buduće krize.

- Srbija je u 2021. imala rast BDP od 7,4 odsto, dok je u poslednjih deset godina ostvarila rast bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika od 65 odsto - kazao je Mali. - Uspeli smo da održimo stabilnost. U ovom trenutku, uz izdvajanja pomoći od 8,8 milijardi, nama je sada javni dug 51,4 odsto BDP-a.

On je istakao da se nastavlja ulaganje u infrastrukturu. U četvrtak će, kako navodi, na Vladi biti odluka za potpisivanje ugovora za gradnju novog mosta u Novom Sadu, a gradiće se i obilaznice u Valjevu i Svilajncu. On je najavio da se uskoro završava i fabrika vakcina.

Narodna banka Srbije, kako navodi guvernerka Tabaković, u slučaju Zberbanke prva je reagovala u regionu.

- Odgovorno i spremno smo reagovali da sačuvamo poverenje u bankarski sektor, fanansijsku stabilnost i da zaštitimo interese građana, privrede i vlasnika - istakla je Tabakovićeva. - U najkraćem roku smo sproveli sve aktivnosti i Zberbanka je postala deo jake domaće AIK banke. Tako je kvalitetna banka sa 1,5 milijardi evra bilansne aktive, 180.000 klijenata i četiri odsto tržišnog učešća nastavila uspešno da posluje u Srbiji.

CILj PLATA OD 1.000 I PENZIJA OD 500 EVRA

DRŽAVA ostaje posvećena poboljšanju životnog standarda, a cilj je da se dostigne prosečna plata od 1.000 i penzija od 500 evra do 2026. godine, rekao je ministar Siniša Mali. - U decembru je prosečna plata bila 635 evra, a to je u odnosu na 2020. nominalni rast 12,9 odsto, a realni 4,6 procenata - naveo je Mali. - Srbija je ostvarila rekordnih 3,9 milijardi evra stranih direktnih investicija. Više od 90 investitora je najavilo ulaganje u Srbiju, a to će biti još 37.000 novih radnih mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!