DOK ČEKAJU PARE, OSTANU BEZ KOLA: Taksisti upozoravaju da nije lako kupiti nov automobil uz subvenciju države

S. BULATOVIĆ

26. 01. 2022. u 10:14

TREĆU godinu taksisti imaju priliku da konkurišu za državnu subvenciju vrednu 8.000 evra, prilikom kupovine novog vozila. Uredba koja precizira kako će se ova pomoć dodeljivati navodi i da bi godišnje moglo da se isplati do 6.000 dotacija. U praksi, međutim, broj taksista koji su primili ovu pomoć daleko je manji. Tokom dve godine, novi automobil uz pomoć države moglo je da kupi njih 1.620.

ДОК ЧЕКАЈУ ПАРЕ, ОСТАНУ БЕЗ КОЛА: Таксисти упозоравају да није лако купити нов аутомобил уз субвенцију државе

Foto N. Skenderija

Taksisti, pošto je Vlada nedavno usvojenom uredbom omogućila da se subvencije dodeljuju i ove godine, upozoravaju na probleme u primeni. S jedne strane, novac se čeka, a s druge strane, na tržištu vlada ozbiljna nestašica novih četvorotočkaša.

- Na novac se dugo čeka - kaže nam jedan beogradski taksista. - Rezervisao sam auto koji ispunjava uslove u jednoj poznatoj auto-kući. Oni su me čekali šest meseci, ali su na kraju auto prodali. Meni subvencija dotad nije legla, a tog modela više nema. Automobili se sada strašno dugo čekaju i cene su, zbog krize i nedostatka delova, mnogo veće. Em nisam uspeo da kupim automobil, em tih 8.000 evra više ne vredi koliko i pre krize.

U Ministarstvu saobraćaja, koje i dodeljuje podršku, odgovaraju da je od početka primene Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane nabavke putničkih vozila za potrebe obnove voznog parka taksi prevoza kao javnog prevoza, od početka 2020. godine, isplaćeno 1.620 subvencija. Tokom 2020. godine urađeno je 305 naloga za isplatu subvencije, a tokom 2021. - 1.315.

- Stupanjem na snagu Uredbe, koja se primenjuje od 1. januara do 31. decembra 2022. godine očekuje se dalji trend smanjivanja vremenskog intervala od trenutka podnošenja zahteva do isplate subvencionisanih sredstava - odgovaraju u Ministarstvu saobraćaja. - Propisani iznos subvencija ostaje 8.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, po vozilu. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je obaveštavano od strane uvoznika da je nedostatak vozila na tržištu uzrokovan, pored ostalog, zastojima i kod pojedinih proizvođača obustavom proizvodnje, kao i otežanom isporukom usled poremećaja u transportu.

USLOVI ZA AUTOMOBILE

SUBVENCIJA od 8.000 evra važi ukoliko taksisti kupuju nova putnička vozila koja zadovoljavaju jedan od sledećih kriterijuma - imaju potpuno električni, hibridni ili pogon na komprimovani prirodni gas, ili zadovoljavaju najmanje "evro 6" standard u pogledu emisije izduvnih gasova.

Nova putnička vozila moraju imati oznake propisane odlukama jedinica lokalne samouprave koje donose rešenje o odobravanju taksi prevoza, ako su takve odluke donete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!