NE IDITE NA PUT PO SVAKU CENU: Slučaj naših putnika zarobljenih u Zanzibaru poziva na oprez

B. Caranović

28. 12. 2021. u 10:22

OD nekoliko stotina žitelja Srbije na odmoru u Zanzibaru, samo njih dvadesetak koji su putovali preko "Flaj Dubaija" imalo je problem da se vrati kući jer je ova avio-kompanije otkazala sve letove do kraja godine. Oni će morati da se snađu, dolete preko drugih firmi, jer niskobudžetni avio-prevoznici nemaju obevezu da obezbede druge letove.

НЕ ИДИТЕ НА ПУТ ПО СВАКУ ЦЕНУ: Случај наших путника заробљених у Занзибару позива на опрез

Aerodrom u Zanzibaru / Foto Shutterstock

Ovo, za "Novosti", kaže Aleksandar Seničić, direktor "Jute". Poručuje da svi putnici u vreme krize odlaze na svoju odgovornost i ne treba da očekuju da ih u neprijatnim situacijama država spasava. Uoči sezone putovanja u Zanzibar iduće nedelje, ali i na bilo koju drugu destinaciju, upozorava sve putnike da se dobro raspitaju o pravilima, merama, kao i situacijama koje ih mogu zadesiti tamo gde idu.

- Lično u ovakvoj situaciji kada svakodnevno slušamo o sve većem broju zaraženih novim sojem virusa korona, kada zemlje iz dana u dana uvode nove mere zaštite, ne bih polazio nigde odakle ne mogu da se vratim svojim kolima - kaže Seničić. - Osim toga, ni inače, a naročito u ovo neizvesno vreme pandemije, ne treba kretati na put sa "knap" budžetom, već se svakako moraju uračunati i nepredviđene situacije, poput ove sa Zanzibarom.

Čini se, međutim, da su nepredviđene okolnosti, od marta prošle godine postale potpuno očekivane. Više od 1.600 letova otkazano je u ponedeljak zbog porasta infekcija, a najviše su pogođene destinacije u SAD i Kini, podatak je na specijalizovanom sajtu "Flajt aver". Pretežno su otkazani letovi kineskih kompanija, poput "Čajna isterna" - 368 i "Er Čajne" - 141, a najteže pogođeni aerodromi su u Pekingu i Šangaju, sa ukupno 300 otkazanih letova. U subotu je otkazano 1.000 letova za SAD, prethodna dva dana još toliko. Zbog velikog broja zaraženih pilota, nemačka "Lufthazna" i skandinavsksi SAS otkazali su mnogo interkontinentalnih letova. Zaraženo osoblje prizemljilo je desetine letelica američkih firmi "Delta erlajns" i "Junajted erlajas".

Sve ovo je podsetilo na događaje od prošle godine, kada je zaraza počela da se širi. Hiljade putnika ostajale su zarobljene na najudaljenijim tačkama sveta, mnogima ni do danas nisu vraćene pare od uplaćenih aranžmana, apelovano je gotovo svakodnveno na državu da šalje avione i vraća svoje građane.

"SIGURNOST"

NAŠI putnici u velikom broju polaze na put bez pripreme, neobavešteni, a onda budu šokirani onime što ih tamo zatekne - priča Seničić. - Pogrešno smatraju da je turistička agencija u obavezi da ih o svemu obavesti, a često čak i ne pročitaju šta im piše u informacijama koje im agenti daju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)